Tilbake i BIL-drakta

TILBAKE: Amalie Snøløs er tilbake i BIL-drakt.

To nye damelag i fotball etablert, og en gammel stjerne vender tilbake.

Birkenes IL har ikke hatt et lag med elleve spillere i fotball for damer på 25 år. I år har klubben to. Det ene laget består hovedsakelig av 16- og 17-åringer.

Da hjelper det at treneren har rutine i bøtter og spann. Trond Endresen har mange års fartstid som trener for så vel aldersbestemte lag som A-laget på herresida i BIL.

Det var også han som sammen med Dag Urdalen trente klubbens jenter 16-lag som ble kretsmestere og tok sølv i Norway Cup for noen år siden.

Umulig å skaffe trener

Denne sesongen hadde han bare tenkt å trene jenter 13. Slik gikk det imidlertid ikke. Da ledelsen i fotballgruppa bestemte seg for å satse på et fullt damelag, for å gi et tilbud til fjorårets 16-årsjenter, viste det seg umulig å få tak i en kvalifisert trener.

– Vi spurte lokalt, vi spurte i øst og vest, men fikk ikke trener. Og her hadde vi en ivrig jentegjeng som ville spille fotball, så da sa jeg «Jeg får ta det, jeg, men da vil jeg ha hjelp», forteller den nybakte damelagstreneren.

Da nylig avtroppet A-lagsoppmann Audun Rislå påtok seg oppmannsrollen og Kristian Hye assistenttrenerjobben, var damelagsprosjektet i boks.

IMPONERTE: 16 år gamle Hanna Semine Aronsen leverte solid stopperspill i siste treningskamp før seriestart. BIL-jentene tapte 0-1 for divisjonskollega Donn 2, men dominerte banespillet og viste gode takter både framover og bakover på banen.

Spillergruppa

Spillerstallen består – foreløpig – av fjorårets jenter 16-lag pluss et par spillere fra «Sølvlaget» fra 2012 og tre spillere fra klubbens andre damelag. Birkenes IL stiller nemlig med to damelag i årets 3. divisjon. Det er bare positivt, mener Trond Endresen.

– Vi har laget vårt, som trener tre ganger i uka, og det andre laget som trener en gang uka og har det kjempegøy med det. Så da har vi et tilbud til både de som vil mye og de som bare vil kose seg med fotballen, sier Endresen.

Han understreker at det er plass til flere spillere på hans lag, og legger ikke skjul på at han håper flere av spillerne fra «Sølvlaget» vil melde seg på.

– Vi har jo tidligere BIL-spillere i både Amazon og Gimletroll, så når de vil trappe ned eller vende nesa hjemover, så er de hjertelig velkommen, påpeker han.

ERFAREN: Trond Endresen har lang fartstid som trener for både aldersbestemte lag og seniorlag. Her instruerer han spillerne i pausen mot Donn 2.

Vender hjem

En av dem som har gjort så, er Amalie Snøløs. Hun var sentral på jenter 16-laget som vant serien og gikk helt til finalen i Norway Cup i 2012. Siden har hun rukket å spille for både Amazon og Urædd.

Hun har også markert seg som Farmen-kjendis, og fått oppmerksomhet både for Instagram-kontoen og kjærlighetslivet. Nå er hun klar til å spille 3. divisjonsfotball for gamleklubben.

– Da klubben starta dette tilbudet, fikk jeg lyst til å være med, sier Snøløs til Birkenesavisa.

Under treningskampen mot Donn 2 i Birkenesparken viste hun at hun ikke har glemt gamle kunster.

Treningsleir i Oslo

Siden november har jentegjengen trent tre ganger i uka. På grunn av mye snø og vanskelige treningsforhold har det blitt mye alternativ trening.

Laget har blant annet vært i Vennesla og trent MMA (Mixed Martial Arts). De har også vært på treningsleir på Olympiatoppen i Oslo, hvor de gjennomførte to treningsøkter om dagen og spilte treningskamp mot Grorud.

Vinterens fire treningskamper har gitt fire tap, men laget viser ifølge Endresen spillemessig framgang.

Han legger til at laget ikke har satt seg noe resultatmål for årets sesong.

– Målet er å etablere et dametilbud i klubben, så ikke våre 13- og 14-åringer skal være nødt til å slutte med fotball eller reise til andre klubber etter jenter 16. Vi skal bli bedre med ball, det går på mottak, pasninger og bevegelse i alt vi gjør, og så skal vi ha det gøy!

BIRKENES IL 2: Trond Endresen (trener, bak f.v.), Marthe Mosfjell (18, forsvar), Hege Lien (17, forsvar), Kristina Stray Imenes (26, angrep), Hanna Semine Aronsen (16, forsvar), Vanja Mollestad Rislaa (16, midtbane), Hanne Mollestad (16, forsvar), Johanne Sørlien (16, forsvar), Kristian Hye (assistenttrener), Astrid Frøysnes Flaa (20, forsvar), Eline Heia (14, angrep, foran f.v.), Thea Hye (16, midtbane), Amalie Snøløs (21, midtbane), Henriette Ohrvik (18, keeper), Hanne Helleland (17, midtbane), Tonje Frigstad (18, midtbane), Elise Kræmer (30, forsvar).