Koblet kommunene sammen

SAMARBEID: Ordfører Anders Christiansen (Ap) og ordfører Arne Thomassen (H) kobler kommunene sammen til fortsatt samarbeid.

Nok et samarbeid mellom Birkenes og Lillesand på beina.

– Fra dette senteret kan vi styre datamaskinene til 1.400 brukere og 2.500 skoleelever som har tilgang når de er på skolen. Det er systemer både for skoler, tekniske avdelinger, helse og økonomi, sier Andreas Brovig, som allerede første dag som oppegående har hatt 25 henvendelser fra brukere.

Han er avdelingsleder for IT-tjenesten i Birkenes og Lillesand og er fornøyd og stolt over hva de har fått til. De to kommunene er for små til å stå alene i dagens dataverden. Når begge kommunene sa nei til kommunesammenslåing, og datasamarbeidet i K5 kommunene opphørte, var det naturlig at kommunene fant sammen – om ikke annet i forhold til dataløsninger.

– Nå har vi tilgang til – og ansvar for datamaskiner i Høvåg, Lillesand, Birkeland, Herefoss og Vegusdal. Og vi er sentralt plassert på Tingsaker, sammen med Struktur 1 som er samarbeidsorganet for lønn og økonomi for kommunene, sier Brovig.

Passe stort

Han forteller at oppbyggingen av senteret har gått forbløffende smertefritt.

– Vi har vært utrolig spente på hvordan det skulle gå, for vi har forstått at det er komplisert å få alt til å stemme. Nå ser vi fram til stabil drift og jevn utvikling, sier rådmann Guri Ulltveit-Moe i Lillesand, som kan konstatere at alt har gått etter planen så langt.

– Men et datasenter må vel kunne ha større kapasitet enn bare å serve Birkenes og Lillesand?

– Det har ikke vært noe problem å tilpasse det denne størrelsen, og det hadde ikke vært noe problem å lage det større. Men hver for seg hadde kommunene vært for små til å drive et sånt IT-senter rasjonelt, sier Brovig, som ikke vil spå om fremtiden:

– Nå er det akkurat stort nok. Hvordan det vil se ut om 3 – 5 år er umulig å si, men vi er godt rustet til å møte femtiden.

For øvrig kan han fortelle om åtte faste stillinger tilknyttet senteret.

– I framtiden vil vi også ta inn flere lærlinger, sier Brovig

Lærling: Første dag på jobb og stor festivitas for Michael Oldereide.

Lærling på plass

Michael Oldeide er første lærling, og det er første dag på jobb. Han presiserer at kakene, ballongene, blomstene og festivitasen ikke er på grunn av han.

– Men det blir jo en minnerik første dag på jobb med alt dette oppstyret, sier Oldeide.

Han begynte på jobb klokka 08.30 og allerede etter et kvarter tikka det første oppdraget inn.

– De hadde litt kluss med datamaskin og prosjektor på biblioteket i Lillesand, og da ble jeg sendt ut for å prøve å få skikk på det, forteller han, og heldigvis gikk det greit med læreguttens første oppdrag.

Nå virker alt som det skal – hvert fall hva angår data på biblioteket.

– Data er fremdeles fremtiden, og etter to år på Møglestu med IKT-servicefag har jeg vært utrolig heldig som har fått begynne her. Nå har jeg riktignok to måneders prøvetid, men jeg skal skikke meg ordentlig så jeg får lærlingplass, sier Oldeide.

Etter to år med læretid vil han kunne få fagbrev i IT-service.

Sammenkobling

– Jeg har oppfattet at miljøet her er temmelig mannsdominert, så jeg tok med en blomst som jeg har god erfaring med hjemmefra. Den vil klare seg godt her, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) fra Birkenes.

– Jeg vet at de har jobba som gale for å få det opp og gå, og det ser virkelig ut som at de har lykkes. Takk for innsatsen så langt, og det ligger litt sjokolade også i kurva, sier ordføreren.

Og etter taler og godord fra både rådmenn ordførere er det tid for offisiell åpning.

– Men her klipper vi ikke noe snor eller bånd. Vi kobler oss rett og slett sammen, sier ordfører Arne Thomassen (H) som ikke nevner kommunesammenslåing, selv om det nok kunne vært fristende.

– Det er mye godt samarbeid mellom kommunene våre, og dette er nok en tilvekst til samarbeidet, sier ordføreren i Lillesand og sammen med ordfører Christiansen kobles ledningene som symboliserer samarbeidet.

Medarbeidere: Andreas Brovig, Sveinung Mathilassi, Miroslav Takev, Tommy Johannessen, Lorenas Sakalauskas, Michael Oldeide og John Graneng.