Bryr du deg?

Samarbeid: Enhetsleder Terje Bakken, Prosjektleder Aslaug Knudsen, Kommunalsjef helse og velferd Bente Moland Somdal, Kommunalsjef oppvekst Marianne Moen Knutsen, rådmann Anne Stapnes og ordfører Anders Christiansen viser stolt fram nysatsingen «Bryr du deg?»

Før het det seg at en god barndom varer livet ut. Nå heter det at en god barndom varer i flere generasjoner.

– Dette prosjektet er en god fortsettelse av det gode arbeidet med barn og unge som har pågått i flere år, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier ordfører Anders Christiansen når kommunens nye veileder presenteres.

– Og jeg kan forsikre om at her vil politikerne støtte opp så godt de kan, for oppvekstsvilkår for barn og unge står høyt på agendaen til alle politiske partier, sier ordføreren som selv har funnet tid til å delta på presentasjonen.

Det sier også litt om hvor viktig saken er.

I heftet som presenteres er det beskrevet signaler som man kan være på utkikk etter. Man må være åpen for at barn kan formidle problemene sine selv, og det kan være signaler i samspill mellom barn og foreldre som er urovekkende. Dessuten vil foreldrenes oppførsel også kunne avdekke faresignaler.  I hefte er det henvist til nyttige kontaktpersoner dersom mistanken oppstår.

Tverrfaglig samarbeid

BUFDIR – Statens barne-, ungdoms- og familiedirektorat legger stor vekt på psykisk helse i barnehage og skole. De var interessert i prosjektet som Birkenes kommune ville satse på, og bevilget midler til prosjektleder for å kunne få det gjennomført.

– Tverrfaglig samarbeid er nødvendig for å gi gode oppvekstsvilkår for alle i kommunen, og vårt anliggende er i første omgang barn og unge. Veilederen tar for seg viktigheten av faglighet og beskriver rutiner i arbeidet. Her finner man også nyttige opplysninger om hvem man kan henvende seg til. Og alt er også å finne på kommunens hjemmesider, sier kommunalsjef helse og velferd Bente Somdal.

– Er det et spesielt problem i Birkenes siden man satser så stort på dette?

– Det er ikke noe spesielt stort problem i Birkenes. Undersøkelser viser at det er godt å vokse opp her. Men problemstillingen er viktig for at det fortsatt skal være godt å vokse opp i byga, sier kommunalsjefen.

Prosjektleder Aslaug Ludvigsen forteller at kommunen har et godt utvalg av veiledningshefter.

– Det er bare foreldreveiledningen for nybakte foreldre som det er krav om. Men Birkenes kommunes veiledningsbibliotek begynner med barn i magen, og har veiledningshefter helt opp til 23 års alderen. Alle disse veilederne ligger nå på kommunens hjemmesider under prosjektet «Bryr du deg», og skulle være enkle å finne, forteller prosjektlederen som har hatt med seg både kommunalsjefer, rådmann og enhetsledere i arbeidet.

Trygge voksne

«Bryr du deg?» er en videreføring av prosjektet «Trygge voksne» som har stått sentralt i kommunen de siste årene.

Birkenes kommunes mål for Trygge voksne-satsingen har vært, og er fremdeles at «Barn og unge i Birkenes skal sikres en trygg oppvekst gjennom å møte voksne som er tydelige i kommunikasjon og trygge i samhandling, og at Birkenes skal ha tjenester med felles faglig plattform hvor traumebevisst forståelse og tilnærming skal bli en del av arbeidskulturen.»

God kultur

– Vi må jobbe hardt for å beholde de gode oppvekstsvilkårene vi har i Birkenes, og «Bryr du deg?» er en del av dette arbeidet. Jeg føler at det er god kultur og forståelse både blant ansatte og innbyggere i kommunen for å legge forholdene til rette for barn og unge. Og vi håper at denne veilederen på papir og på kommunens hjemmesider også vil vise at det ikke er farlig for foreldre og barn å be om hjelp, sier Somdal.

Da er det bare implementering som gjenstår, og det er et betydelig stykke arbeid. Det er lagt ned et stort arbeid i å samordne og presentere mulighetene. Presentasjonen og prosjektet er for godt til å bli værende på ledernivå eller enda verre i en skuff eller på et boklager. Dette må «under huden» til både lærere, frivillige ledere og hvermannsen i bygda.