Politikerne gjør kuvending

SOLID JA: Med 14 mot syv stemmer sa kommunestyret torsdag ja til å støtte Tour Des Fjords.

Formannskapet avviste støtte, men kommunestyret gir 50.000 kroner til sykkelritt.

– Et ritt gjennom sentrum to ganger på to dager er en fin begivenhet. Det er ikke bare viktig for bygda, men for hele regionen som har søkt om å få rittet hit. Det er helt naturlig at vi spytter inn penger i dette arrangementet, sier Nils Olav Eikenes (H).

Seinere i år kommer Tour Des Fjords til Sørlandet, og sykkelrittet går gjennom Birkenes to ganger. I forrige uke avviste formannskapet å støtte rittet, men i kommunestyret ble det flertall for å åpne lommeboka for mennene i kondomdrakt.

– Reklameverdien av dette rittet er formidabel, for dette er det største idrettsarrangementet på Sørlandet. Det kommer til å bli et kjempeflott arrangement, og arrangøren forteller at de vil kjøre opp Strøget dersom det lar seg gjøre, sier Anders Christiansen (Ap).

Øker støtten

Til tross for at politikerne ikke bare snur, men også stiller seg bak Høyres forslag om å øke støtten fra 30.000 til 50.000 kroner, er ikke alle like overbevist.

– Det er klart at det kan virke som vi er knegne med skattepengene når vi ikke vil sponse et slikt arrangement, men det er betenkelig at en kommune som nettopp har kommet ut av ROBEK nå strør rundt seg med penger, når vanlige folk sliter med eiendomsskatt, sier Odd Gunnar Tveit (Frp), og legger til:

– Når stat og kommune stjeler våre penger, må vi politikere kun fordele pengene videre til det viktigste. Vi bør prioritere barn og unge.

Sykkelsportens Mekka

Med 14 mot syv stemmer vedtar kommunestyret å støtte Tour Des Fjords. Ole Morten Vegusdal (V) er blant dem som ikke nøler med å stemple motstanderne som gjerrige.

– Her har vi et formidabelt arrangement, og vi befinner oss i sykkelsportens Mekka på Sørlandet. Vi har en legende som Gunnar Høygilt i vår midte, og det blir for gjerrig å si nei. I hverdagen slipper kommunen unne med svært lite penger til idretten, så dette er det minste vi kan bidra med, sier Vegusdal.

Kristelig Folkeparti er splitta. Mens Peter Ross ikke ser reklameverdien, påpeker varaordfører Anne Kari Birkeland at rittet går gjennom Birkenes uavhengig av pengestøtten.

– Det er viktig at ei idrettsbygg, og ei kulturbygd som Birkenes er villige til å bruke penger på en slik begivenhet. Vi er ingen rik kommune, men vi er rik på tradisjoner, og det er viktig å få fram at Birkenes var med på å dra i gang sykkelentyret på Sørlandet, sier Geir Colbjørnsen (KrF).