Full sal for ungdommen

NAMELESS 5: Børge Brakestad.

UKM-festen er i gang i Birkeneshallen.

Fredag kveld åpnet dørene til Birkeneshallen. For publikum som tok turen til året UKM-arrangement ventet store mengder kunstneriske inntrykk servert både gjennom grafisk kunst og scenekunst. UKM står ikke lengre for Ungdommens kulturmønstring, men Ung kultur møtes. Og i år har svært mange ungdom møttes i hjørnet av hallen, der de grafiske utrykkene står utstilt.

– I år er det rekorddeltakelse med tanke på antall kunstinnslag. Hele 68 bidrag er levert inn, og det meste tidligere har vært 45 kunstinnslag, sier Wenche Flaa Eieland.

De 13 sceneinnslagene utgjør ingen rekord, men er fortsatt et svært godt tall for UKM-mønstringa i Birkenes som tradisjonelt har vært blant de største av de største sammenlignet med innbyggertall.

– Sammen med 17. mai-festen er UKM det største som skjer i bygda, sier Eline Heia som ledet publikum gjennom årets innslag sammen med Erlend Dalane.

Fra sang til dans

Sander Brådland Johnsen var blant dem som høstet applaus fra publikum, noe 14-åringen også gjorde under mønstringa i fjor.

– Tidligere har jeg deltatt med egen musikk, men i år danser jeg. Jeg har lyst til å vise noe nytt, og selv om jeg er bekymra for å feile, så går det sikkert bra, sier Johnsen.

Han feilet vel ikke akkurat, og danset etter egen koreografi til låta «End og days» av Vinnie Paz.

Underveis i den flere timer lange mønstringa satt fire dommere på tredje rad. De har fått æren av å bedømme Birkenes-ungdommens innslag, og sende utvalgte innslag videre til fylkesmønstringa.

DANS: Sander Brådland Johnsen.

Bedre og bedre

– Innslagene i Birkenes blir bare bedre og bedre med åra. Fortsetter dette, er vi nødt til å begynne hele mønstringa med landsfinalen i Birkenes, sier Per Arne Botn for åpen mikrofon.

Blant ungdommen som faste UKK-publikummere kan kjenne igjen er Nameless 5. Bandet som har vokst fram fra kulturskolen er for anledninga redusert fra fire til fem.

– Vokalisten er på skoleball, og dessuten har han fått et kragebensbrudd, sier Børge Brakestad.

Til vanlig er han gitarist i bandet, men de uheldige omstendighetene gjør at han både må traktere gitaren og vise fram gullstrupen foran ganske mange hundre publikummere.

– Det er gøy, og annerledes å stå i front. Jeg kan for så vidt tenke meg å fortsette med det, men jeg tror samtidig jeg er best på gitar, sier Brakestad til Birkenesavisa.