Inn i Tarzans rike

JUNGELENS KONGE: I 2013 fikk Kong Harald fikk oppfylt sin gamle drøm om å besøke Amazonas. I fire dager bodde han sammen med Yanomami-indianerne dypt inne i Amazonas. Foto: ISA Brazil / Regnskogfondet / Det Kongelige Slott / NTB scanpix

Vil du ha en ferie med mest mulig liv, farger, lyder og lukter? Prøv en tropisk jungel.

På samme måte som vi de fleste steder i Norge har skog og mark et steinkast unna, finnes jungler, store og små, i de fleste tropiske strøk.

– I mange byer kan man gå rett inn i jungelen der byen slutter. Men det er sjelden der den er finest, forklarer forfatter og globetrotter Gunnar Garfors.

Han har alltid vært fascinert av jungler, og har besøkt mange av dem.

– Å være i en jungel er helt spesielt. Det er jo der de fleste dyrene i verden befinner seg. Og de fremmede luktene, jeg får gåsehud bare ved å tenke på det.

Å rangere sine jungelopphold synes han er vanskelig, da det er så uendelig mange spektakulære eventyrskoger å begi seg inn i. Men uansett om det finnes mange veier inn til Tarzans rike, er det ett gammelt jungelord man gjør lurt i å lystre: Velg kjentmann med omhu.

– Styr unna de som tilbyr deg «special price» på gata, vær også skeptisk til hva hotellet anbefaler – da de ofte har avtaler med selskaper som kan være både dyrere enn nødvendig og tilby overfladiske turer. Å gå i kø med turister, gjennom en nedtråkket del av jungelen ved bygrensen, er ikke noe moro. Spør folk du treffer, og på turistkontorene, anbefaler han.

Pandaer og insekter

Det er ofte de tilbyderne som har opplegg der man må kjøre en time eller tre ut av byen, man bør satse på.

– Og man må være forberedt på å ha det litt ukomfortabelt, både når det gjelder selve reisen til jungelen og tidvis når man beveger seg rundt. Det er varmt, det er fuktig, ting stikker, sier Garfors.

Men det er så definitivt verdt strevet, mener han.

– For ikke så lenge siden var jeg i Madagaskar og så lemurer som hoppet lynraskt fra tre til tre. Jeg har vært på insektsafari i Laos, der guiden hele tiden stanset for å vise oss insekter som vi aldri ville hatt sjans til å oppdage på egen hånd. Båttur gjennom jungelen på Mekong-elven eller i Amazonas, pandasafari i Kina, den fantastisk imponerende fossen Kaieteur i Guyana, nei, det er så mye å velge mellom, legger han til.

NATUROPPLEVELSE: Få ting gjør at man føler seg nærmere naturen enn en kajakktur gjennom jungelen. Her fra Paparoa nasjonalpark i New Zealand. Foto: Kai Schwörer / AGK / NTB scanpix

Kompakt i Costa Rica

Blant de mest populære destinasjonene blant nordmenn – om ikke nødvendigvis de rimeligste, mest effektive eller enkleste – er Borneo, Costa Rica og selvfølgelig Amazonas.

– Costa Rica byr på veldig mye på et relativt sett lite område, sier reiserådgiver Morten Berg-Hansen i Ibsen Reiser.

Fra San José kan man velge mellom å reise til jungelen langs den karibiske kysten eller stillehavskysten. Sistnevnte er den mest «eksotiske» kysten, men også den minst tilgjengelige.

– Men så får man også oppleve regnskogsreservatene sør på stillehavskysten, som skiller seg ut ved at det kun finnes få og små bosteder. Dette er områder som svært få turister får se, sier Berg-Hansen.

1200 sommerfuglarter, og totalt 500.000 dyrearter, gjør Costa Rica til et av verdens mest frodige områder. Noe landet også er bevisst på å bevare.

– De har kommet langt på miljøvern, og befolkningen er genuint opptatt av det. Alt du ser i jungelen, er der på naturlig vis, det gjøres for eksempel aldri noe for å lokke dyrene til turistene, legger Berg-Hansen til.

– Ufattelige dimensjoner

Snakker man om jungel, kommer man ikke utenom den desidert største av dem alle: Amazonas. Det er riktignok en glidende overgang mellom jungel og regnskog, i hvert fall innen fagterminologien, men i Amazonas finnes begge i mildt sagt rikelige mengder.

Forfatter og brasilkjenner Torkjell Leira er i skrivende stund på vei dit for å skrive om Transamazonika, den 4000 kilometer lange veien bygget ferdig under militærdiktaturet i Brasil tidlig på 1970-tallet. Den «åpnet» indre Amazonas for grov ressursutnyttelse og grusomme overgrep mot urbefolkningen, samtidig som den i dag gir tilgang til et uovertruffent naturlig underverk.

– Amazonas’ dimensjoner er ufattelige. Amazonaselven er i stadig kamp med Nilen om å være «verdens lengste». Men vannføringen er uendelig mye kraftigere, da den ikke drenerer en ørken, men en regnskog på størrelse med Europa, sier Leira.

DYRELIV: Artsmangfoldet i jungelen er enormt. Her en søramerikansk ekornape. Foto: Murray Foubister / Wikimedia Commons

Urjungel

Amazonas strekker seg over intet mindre enn ni land i Sør-Amerika. Det gir med andre ord mange innflygingsmuligheter, avhengig av hvilke områder man vil utforske.

– Ekstremløsningen er å kjøre hele den transamazonske hovedveien, da kommer man så langt inn som det er mulig. Men det enkleste er å fly til en av byene i Amazonas, som Manaus i nordlige Brasil, Iquitos i Peru eller Leticia i Colombia, forklarer Leira.

Der venter blant annet urskog, som i motsetning til Nord-Europas 10.000–12.000 år gamle skoger har eksistert i opptil 50 millioner år.

– Det gir en ubeskrivelig følelse å gå rundt i en urørt skog under eldgamle, 50 til 70 meter høye trær. Likeledes å treffe virkelige urfolk, som det fortsatt finnes mange av dypt i Amazonas. Å padle kano ned Amazonaselven og oppleve dyrelivet er ganske enkelt «mindblowing». Man kan bruke flere liv på å utforske Amazonas, så det er bare å komme i gang, oppfordrer Leira.

 

Axel Sandberg

NTB

Dette er jungel

 

* Forskjellen mellom jungel og regnskog er flytende, og betegnelsene brukes ofte om hverandre. Man kan si at i tropisk regnskog er trærne høyere og bladdekket tettere, mens jungel er luftigere med mer lavtvoksende planter og gjerne i utkanten av regnskogen.

* Jungler finnes rundt hele verden i tropiske strøk.

* Jungelen det trolig er enklest å komme seg til fra Norge, ligger på kanariøya La Palma.

* Blant de vanskeligste junglene å reise til er de på Papa Ny-Guinea, på grunn av dårlig infrastruktur.

* De naturlige farene i jungelen er for det meste kraftig overdrevet. Som i Norge holder slanger, krypdyr og annet vilt seg for det meste unna mennesker. Faren for malaria og infeksjoner er imidlertid reell nok.

* Det advares sterkt mot å reise i Darién Gap, mellom Colombia og Panama, der man finner en salig blanding av geriljagrupper, doplangere, kidnappere, dårlige/manglende veiforbindelser og ugjennomtrengelige sumper og fjellområder.

* Reisehåndbøker som Lonely Planet er ikke nødvendigvis gode kilder til å finne guiding inn i jungelen. Årsaken er at bøkene ikke alltid er oppdatert, og de forslagene som står oppført, er blitt betraktelig dyrere og mindre «eksklusive» siden de ble anbefalt, nettopp på grunn av omtalen. «Jeg blar gjennom reisehåndbøker stort sett for å finne ut hva jeg skal unngå», sier forfatter og reiseekspert Gunnar Garfors.

* I områder som Amazonas der det fortsatt finnes urfolk, er det spesielt viktig å være bevisst sin oppførsel. Mange liker for eksempel ikke å bli fotografert. «Det gjelder først og fremst å bruke hodet. Man ville for eksempel ikke uten videre klatret opp på et gjerde i Norge og begynt å ta bilder av noens private hjem», sier forfatter og brasilkjenner Torkjell Leira.

* Regntiden varierer, men i Amazonas varer den fra omkring november til april, mens det er fuktig også de resterende månedene.

* Å reise til verdens jungler er ikke spesielt billig, da det som oftest ikke går direktefly til de byene/områdene man skal ha som base. Prisen for guidede turer i jungelen varierer enormt, fra svært rimelige backpacker-varianter til mange tusen kroner daglig innen luksussegmentet.