Også i år engasjerer Folkehøyskolen på Birkeland seg i Kreftforeningens årlig bøsseaksjon som går av stabelen i dag.
I løpet av ettermiddagen og kvelden vil de fleste husstander på Birkeland få besøk av ungdommer, som har påtatt seg oppgaven å hjelpe Kreftforeningen til å prøve å løse kreftgåten.
– I fjor stilte skolen med 33 bøssebærere og samlet inn 31.000 kroner. I år håper har vi over dobbelt så mange bøssebærere og håper å samle inn dobbelt så mye, sier Victoria Jakobsen.
Hun kommer fra Bø i Vesterålen og er lokal innsamlingsleder. Både Kaj Erik Heimvik fra Bergen og Didrik Holseter fra Oslo sitter i komiteen og har vært med på innsamlinger tidligere. De har opplevd slike aksjoner som positive og meningsfullt. Derfor stiller de gjerne opp igjen.
Folkehøyskoleelevene har hatt en komite bestående av 8 stykker.
– Vi gikk først gjennom vår egen motivasjon, og så lagde vi en motivasjonsvideo som ble vist for alle. Det var tydeligvis en god motivasjonsvideo, for 68 stykker har sagt at de vil være med på innsamlingen. Elevene synes det er greit – både å få et avbrekk fra skolehverdagen og å gjøre en innsats for Kreftforeningen, forteller Kaj-Erik fra Bergen.
Kreftforeningen sier at målet med årets aksjon er som i fjor å gi kreftpasienter med uhelbredelig kreft, flest mulig leveår og best mulig livskvalitet. Det skal foreningen oppnå gjennom forskning og tilbud for pasienter og pårørende. Svært mange lever i dag med en kreftsykdom de ikke kan bli friske av, en uhelbredelig kreft.
– Det er en takknemlig oppgave å samle inn penger til Kreftforeningen. De fleste vi møter har jo et forhold til kreft gjennom familie, slekt eller venner som har opplevd sykdommen, og derfor blir vi tatt godt imot sier Victoria Jacobsen.
Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige landsomfattende innsamlingsaksjon. Dette er på mange måter hele Norges dugnad i kampen mot kreft. Årets innsamlingsmål er på 40 millioner kroner. Over 20 000 bøssebærere vil være i sving, og majoriteten av disse er russ, men også folkehøyskoler bidrar med en anseelig sum.
Didrik har et lite glimt i øyet når han forteller at folk omtrent må være konkurs for ikke å gi i år.
– Det er mange som ikke ha kontanter i huset, men derfor har vi ordna oss så folk kan overføre penger både med VIPPS og også på andre måter med mobiltelefonen, sier Didrik.
I 2015 fikk flere enn 32 500 personer i Norge kreft. Takket være forskning kan Kreftforeningen for første gang si at flere enn 70 prosent overlever. Likevel dør det nesten 11 000 hvert år. Årets aksjon handler om å gi dager til livet, og liv til dagene.
– Vi syns det er flott at russ, folkehøyskoleelever og andre stiller så sporty og velvillige opp for aksjonen. Gi for livet og støtt årets Krafttak mot kreft, Geir O. Wehus, distriktssjef i Kreftforeningen.