Bruktbutikkene selger som aldri før, og det kommer stadig nye til, uten at det ser ut til å gå ut over de eksisterende.
I Søgne er det to butikk, i Kristiansand er det hvert fall seks butikker og i Lillesand er både NML (Norsk Luthersk misjonssamband) og NMS (Det norske misjonsselskap) representert på bruktmarkedet. Felles for butikkene i Lillesand er at birkelandsfolk er godt representert i arbeidet.
– Av våre 60 frivillige medarbeidere, er cirka halvparten fra Birkeland, sier Inger Brit Vollan, som leder arbeidet i butikken for NMS i Lillesand.
Jakter spesiell lampe
Inger Brit og Andreas Vollan har drevet med dette nå i ti år og de forteller at NMS har 50 butikker spredt over hele Norge.
– Jeg går alltid her først når jeg trenger noe, og med litt tålmodighet finner jeg det alltid, sier Ingebjørg Rørendal som er innom for å se etter gardiner og ei spesiell lampe som hun er på jakt etter.
Hun har seilt i utenriksfart og på tankbåter i Nordsjøen hele livet, men nå er det innredning av leilighet som gjelder. Mens Rørendal ser gjennom gardinene kommer det en som leter etter brødrister.
– Jeg er helt sikker på at vi ha en et sted, sier Andreas og forsvinner for å lete.
På sosiale medier
Men den gang ei. Andreas må konstatere at det er utsolgt, men det kommer helt sikkert igjen om et par dager. NMS Gjenbruk i Lillesand har også tatt i bruk sosiale medier, og er representert på Facebook.
– Vi har faktisk over 200 følgere på Facebook, og vi har plass til flere. Der legger vi ut ting som vi vet kan være interessant for folk, sier Inger Brit Vollan som også forteller at de nå er i ferd med å gjøre i stand nye lokaler.
Nå er butikken lokalisert på to steder, og det er tungvint. I løpet av våren vil virksomheten bli samlet til et rike med inngang både fra Østre- og Vestregate.
Alle blir sett
Det er ikke så lett å få et stille og rolig intervju i et hjørne av butikken. Andreas – som vi har en avtale med er stadig opp for å hilse på både gamle kjente og nye ukjente.
– Du skjønner det at vi har som policy at ingen skal komme inn i butikken uten å bli sett, og derfor er det nødvendig at jeg hilser på og sier hei, og gjerne byr på en kopp kaffe, sier Andreas.
– Litt annet dette, enn å være rektor på Møglestu og leder på Høyskolen?
– Jeg slipper hvert fall lønnsforhandlinger her, og lederstilling i skoleverket er ikke noe særlig å trakte etter når man nærmer seg de 80, sier Andreas.
– Er det noen som er så nadige at de pruter her?
– Det var et par østlendinger som prøvde seg for noen år siden, forteller Anne Brit.
– Men da jeg fortalte at inntektene gikk hovedsakelig gikk til helse- og skolearbeid i regi av NMS ble det til at de betalte dobbelt.
Jobber frivillig
NMS var i sin tid kjent for mange kvinneforeninger som samlet inn penger til virksomheten. Kvinneforeninger er ikke akkurat i skuddet lenger, rent bortsett fra Unges misjon på Birkeland som fremdeles driver aktivt og stadig får nye medlemmer. Men ettersom kvinneforeninger stort sett forsvinner, og man fortsatt vil drive misjon er gjenbruksbutikker en god inntektskilde. Årlig gir butikkene til NMS et overskudd på over 20 millioner kroner.
– Vi har utgifter til husleie og strøm og litt sånn, men ingen av medarbeiderne er lønnet. Hadde vi skulle lønnet medarbeidere, så hadde det ikke blitt mye, om i det hele tatt noe til misjon, sier Inger Britt Vollan.
Tidligere lærer, nå pensjonist Reidar Kvestad er ansvarlig i møbelavdelingen denne dagen, og på spørsmål om «what is in it for you» trekker han fram flere ting.
– Det er greit å bruke kreftene på noe fornuftig når man er blitt pensjonist, og her treffer jeg folk som vil slå av en prat. Og så har jeg sans for NMS og misjon, så da kan jo dette være mitt bidrag, sier Reidar Kvestad.
Journalisten kjøper
Og mens praten går mellom møbler og reoler kommer det inn en skinnsofa med fire tilhørende dype stressless, akkurat hva undertegnede har vært på jakt etter. Etter en rask prøvesitting og konferanse med fruen, skifter lenestolene eier, og NMS Gjenbruk kan selge møblene som er blitt til overs i Rørhomveien.
Man kan trygt si at gjenbruk er kommet for å bli, og med Parisavtalen og politikernes stadige snakk om det grønn skifte er det ikke noe som tyder på at det skal bli mindre aktuelt med gjenbruk I fremtiden.