Tilpasning, virksomhet og drømmen om egen kafé

Serhii og Svitlana Murha er et ektepar fra Kryvyj Rih i Ukraina, som har vært sammen i 17 år. De har tre barn: Ariana (7 år), Serhii (12 år) og Bohdan (14 år).

Serhii er entreprenør og har fullført studier ved Kryvyj Rih tekniske universitet. I Ukraina drev han sin egen virksomhet og bygde sitt eget hus med egne hender.

– Vi la sjelen vår i det. Hver eneste murstein er et resultat av vårt arbeid, sier han.
Svitlana var hjemmearbeidende mor i flere år, hvor hun viet seg til å oppdra barna. Senere begynte hun å jobbe som kokk på en restaurant.

Men i 2023 måtte familien ta en av de vanskeligste beslutningene i sitt liv – å forlate hjemmet sitt og dra til Norge.

– Vi forsto at krigen ikke ville ta slutt raskt, men det ble virkelig klart for oss hvor farlig det var da en drone fløy rett over huset vårt og ble skutt ned bare noen titalls meter unna. Splinter kunne ha truffet huset vårt, barna, oss. Da innså vi at vi ikke kunne venne oss til en slik risiko. Vi hadde ikke rett til å utsette barna våre for dette, forteller Serhii.

Fra Ukraina til Birkeland

(Foto: Privat)

Hele reisen til Norge tok tre dager – de kjørte egen bil og tok bare med det aller nødvendigste. Valget av land skjedde spontant.

– Vi fant informasjon om Norge på Facebook, tenkte ikke så mye over det, pakket tingene våre og dro, forteller Svitlana.

Deres første midlertidige bosted var et flyktningsenter i Lyngdal. Ved en tilfeldighet, eller kanskje basert på deres ønske om å bli på Sørlandet, ble de plassert på Birkeland.

Livet begynte gradvis å falle på plass. Barna startet på skole, og foreldrene fikk støtte fra både lokalbefolkningen og andre ukrainere.

Serhii fant raskt en ny lidenskap – isbading.

– Hver uke bader jeg i elva og prøver å få sønnene mine med – selvfølgelig bare hvis de selv vil, ler han.

Han forteller også at Svitlana nektet å bade.

– Hun gikk aldri ut i elva, men jeg klarte i det minste å helle en bøtte kaldt vann over henne!

(Foto: Privat)

Deres første mulighet til å delta i lokalsamfunnet kom gjennom Birkelandsdagene. Dette ble foreslått av Olena Stylegar, en ukrainsk ansatt i kommunen.

– Olena sa at vi burde delta, og vi sa ja, smiler Serhii.

De lagde ukrainsk mat, som ble revet bort på kort tid.

– Vi hadde ikke forventet det! Maten forsvant raskt, sier Svitlana.

Året etter visste de allerede hva de kunne forvente, så de bestemte seg for å prøve noe nytt – med grillspyd.

– Jeg var usikker på om vi ville få solgt de andre rettene hvis Serhii begynte å lage grillmat, innrømmer Svitlana.

Men igjen tok de feil – alt ble utsolgt, både kjøttrettene, varenyky og pannekakene.

– Folk spurte om vi hadde mer, men vi hadde ikke regnet med så stor etterspørsel. Det var en utrolig følelse å innse at folk likte det vi laget!

Fra hjemmekjøkken til familiebedrift

I september 2023 begynte Serhii og Svitlana å selge tradisjonelle ukrainske retter til venner og bekjente.

– Først lagde vi mat bare for våre venner, men snart begynte jungeltelegrafen å gå – folk fortalte om oss til andre, sier Serhii.

Etterspørselen økte raskt, så de opprettet en Telegram-gruppe for bestillinger.

– Folk inviterte vennene sine, og gruppen vokste. Da skjønte vi at dette ikke bare var en hobby, men en reell virksomhet som måtte registreres, forteller Svitlana.

Ved hjelp av Margareth Rasmussen, en ansatt i kommunen, fikk de bistand med å registrere selskapet sitt.

– Hun hjalp oss mye med papirarbeidet, og vi er veldig takknemlige for det, sier Serhii.

Etter hvert som bestillingene økte, trengte de bedre arbeidsforhold.

– Vi lette over hele Norge etter et spesialbord for matlaging, men fant ingenting som passet. Til slutt bestilte vi et to meter langt bord fra Tyskland og fikk det levert. Nå kan vi jobbe mer effektivt og organisert, sier Svitlana.

(Foto: Privat)

I dag selger de en rekke tradisjonelle ukrainske retter, blant annet:

  • Zrazy
  • Syrniki (ostepannekaker)
  • Karbonader
  • Tsjebureky (friterte kjøttdeigpaier)
  • Pelmeni (russiske dumplings)
  • Varenyky med ulike fyll: kjøtt, potet, lever, sopp, søt ost
  • Pannekaker med kjøtt, sopp, egg og urter, eple og kanel, søt ost
  • Holubtsi (kålruletter)

(Foto: Privat)

Holubtsi og pannekaker med søt ost og valmuefrø er svært populære, da de regnes som noen av de mest tradisjonelle ukrainske rettene. Samtidig er pannekaker med eple og pelmeni spesielt ettertraktet blant nordmenn, og har blitt noen av deres favoritter.

(Foto: Privat)

Støtte og fellesskap i Birkeland

Familien er svært takknemlig for hjelpen de har fått på Birkeland.

– Reidar Sløgedal, vår lærer fra læringssenteret, har gjort så mye for oss! Han hjalp oss til og med med å lete etter et lokale og ga oss nyttige kontakter, forteller Serhii.

De setter også stor pris på støtten fra Maria Bjerke Dalene, som stadig spør hvordan det går med dem og bedriften.

– Det betyr mye for oss at folk tenker på oss og bryr seg.

Men det de setter aller mest pris på, er de uformelle møtene.

– Når folk stikker innom uventet, og vi bare sitter sammen, drikker te og ler – det er slike øyeblikk som får oss til å føle at vi ikke er alene her.

Hva de savner fra Ukraina – og hva de drømmer om i Norge

Selv om Birkeland har blitt familiens andre hjem, savner de vennene sine fra Ukraina og huset de forlot.

Men de har en stor drøm – å skape et sted hvor ukrainsk mat får sin naturlige plass blant andre internasjonale kjøkkener.

– Her finnes det thailandske, kinesiske, indiske og arabiske restauranter, men ingen ukrainsk kafé. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Serhii.

(Foto: Privat)

Akkurat nå ser vi aktivt etter et passende lokale på Birkeland. Vi har allerede funnet et som passer perfekt, men det trenger oppgraderinger for å kunne brukes som kafé. Derfor er vi på jakt etter investorer eller tips om muligheter for finansiering, slik at vi kan ta det neste steget.

All støtte betyr enormt mye for oss

Hvis vi ikke klarer å sikre finansiering, vurderer vi å leie et ferdig utstyrt lokale i Lillesand eller Kristiansand.

Men aller helst vil vi bli på Birkeland, der vi allerede har skapt et nettverk av støttespillere.

– Vi drømmer om at ukrainere kan komme hit og kjenne smaken av hjemlandet, og at nordmenn kan få oppleve det vi elsker. Vi skal gjøre alt vi kan for å gjøre denne drømmen til virkelighet, avslutter Serhii.

 

Tekst og foto:

Olena Dmytriieva