Ulf Magne i Rørhomvegen har en av landets største bibelsamlinger

Visste du at en av landets største bibelsamlinger i privat eie befinner seg i Birkenes? I kjelleren hos Ulf Magne Løvdahl i Rørhomvegen er bokhyllene fylt med nær 800 bibler. Deler av denne vises frem under Frikirkas møteuke siste uka i januar.

– Jeg har vist den frem i Lillesand tidligere, men aldri på Birkeland, forteller Ulf Magne.

Det er ikke bare norskspråklige bibler, han har og mange bibler på blant annet dansk, norsk, engelsk, islandsk og færøysk, i tillegg til gresk og hebraisk som naturlig følger med.

– Gresk behersker jeg, men har litt mer problem med hebraisk, forteller han.

Det å samle på bibler begynte han så smått med under studietiden, på Baptistenes teologiske seminar på Stabekk, en gang på 80-tallet. Ulf Magne har mer enn 30 års bakgrunn som pastor og menighetsforstander i både Trøndelag, innlandet og på Sørlandet. Han opparbeidet seg etter hvert en ganske stor samling bibler.

– Det hele ballet på seg, og interessen økte etter hvert som samlingen bygde på seg. De siste årene har jeg samlet mer aktivt, sier han.

Bibelen er oversatt til 2.400 språk. Nå venter Ulf Magne på sin første bibel i blindeskrift.

– Jeg er stadig på jakt etter å utvide samlingen, men jeg kommer aldri i mål, det er mange oversettelser, og det er det gamle og det nye testamentet og mindre enkeltbøker, sier han.

– Jeg får mange bibler, og i tillegg handler jeg mye på bruktbutikker, forteller Ulf Magne som har bodd på Birkeland siden 2019.

På utstillinga får man ikke bare se biblene. Ulf Magne forteller gjerne om de forskjellige biblene. Utgivelsene av de forskjellige biblene har alltid en historie, de springer ut fra historiske, politiske og teologiske begivenheter, eller de er eid av kjente personer.

– Utstillingene er ofte godt besøkt, og jeg får mange gode tilbakemeldinger. Det er interessant for troende, men det er og kulturhistorie, og en viktig del av vår kultur, sier han.

Ulf Magne viser frem den første bibelen på nordisk språk, den svenske Gustav Vasas bibel fra 1541, og den danske fra 1550. Norge fikk ikke egen bibel på norsk språk før i 1904.

Det blir også muligheter for å se verdens minste bibel, som er langt mindre enn størrelsen på en negl. Den skal være mulig å lese med mikroskop, men er mest en gimmick på hvor liten den faktisk kan bli.

Bibelutstillingen kan man se samtidig som det arrangeres møteuke på Birkeland Frikirke, fra onsdag 24. januar, og ut uka. Ulf Magne har gjennom hele fjoråret holdt bibelundervisning på Birkeland Frikirke, der de har gått gjennom efeserbrevet. Ulf Magne er hovedtaler i den kommende møteuka, og tar for seg temaet «Enklere tro – Å følge Jesus er ikke vanskelig».

– Mange danner seg en forestilling om kristen tro, med bud, regler og paragrafer. Det handler ikke om det. Det handler mer om å senke skuldrene, ikke gjør deg til, men vær slik du er. Vi er skapt til et fellesskap med ham, med den personlighet og de egenskaper vi har, sier Ulf Magne.

– Møtet er åpent for alle, og vi regner med at det kommer både folk som er aktive møtegjengere, men også folk som kanskje ikke har så aktivt forhold til tro og menighet. Møtene inneholder sang og tale.  Hvis noen ønsker samtale eller forbønn, vil det også bli gitt anledning for det. Vi tror folk utenfor menighetene også vil ha utbytte av både bibelutstillingen og møtene, avslutter han.