Teppehandleren Zabiullah fra Kabul åpner butikk nedenfor Frikirka

ÅPNER TEPPEBUTIKK. – Håndknyttede tepper er en viktig tradisjon vi har i Afghanistan. Disse teppene jeg har her, er lagd langt nord i Afghanistan – blant annet i regionene Mazar i Sharif og Kondoz, sier Zabiulla Bahaduri, som gjerne vil fortelle mer om teppene og historien når han kommende uke åpner dørene til den nye butikken – Bahaduri – orientalske tepper av ull – i Frikirkas bygg.

I løpet av få dager åpnes det en ny butikk på Strøget. Det er Zabiullah Bahaduri som vil tilby afghanske håndknyttede tepper fra de ledige lokale i Frikirkas bygg på Strøget.

Zabiullah kom til Norge fra Afghanistan for to år siden, og sammen med kone og fem barn havnet de raskt på Birkeland. De bosatte seg først i Rørhomvegen, før de nå nylig har funnet seg godt til rette i Smedens Kjerr.

Bahaduri – orientalske tepper av ull

For Zabiullah var det aldri noe alternativ å bare sitte hjem. I tillegg til språkundervisning på Voksenopplæringa, vil han altså satse på salg av orientalske tepper. Han vil også ha et utvalg av møbler og sjal for salg.

– Selvfølgelig vil jeg gjøre noe. Det er godt å komme ut og gjøre noe. Ved å jobbe litt vil jeg treffe folk og på den måten lære meg enda bedre norsk, sier han.

– Jeg håper å selge mye. Tepper er ikke kontrollert og styrt av den afghanske regjeringen. Det er de fattige arbeiderne som får betalt når de selger teppene, legger han til.

I oppstarten vil han holde butikken åpen fra klokken 15 på ettermiddagen, etter at han er ferdig på skolen, og frem til klokka 19. Lørdag vil han holde åpent store deler av dagen. Så vil besøket i butikken bestemme behovet for utvidede åpningstider.

Lang erfaring

42-årigen har lang erfaring som teppeselger. Familien kommer fra Kabul, og har drevet teppebutikk der i en årrekke. Faren startet butikk allerede i 12-13 års alderen, først med salg av jakker, deretter tepper. Zabiullah vokste nærmest opp i butikken, og begynte så smått å jobbe der som 12-åring. Han overtok driften av butikken som 16-åring, da faren døde.

I Frikirkas lokaler prydes allerede veggene av utallige vakre håndknyttede tepper. Det store lokalet som tidligere huset kaféeen D Goe selskab, er nå fylt med over 300 tepper, og neste uke venter han inn en forsendelse på ytterligere 200 tepper.

Hvert teppe har en historie

– Jeg ønsker alle velkommen for å ta en kikk. Kom og se, og kjenn på kvaliteten, oppfordrer han.

Zabiullah vil nemlig ikke bare selge tepper, han vil også formidle historien som ligger bak teppene, hvem som har lagd dem, hvordan de er laget, hvilke mønstre det er, og hvilke regioner de er produsert i.

– Jeg vil at de skal vite hva de kjøper. Alle teppene har sin historie, jeg kan den og vil fortelle den om kundene har tid, sier han.

– Knyttingen og kvaliteten varierer, sier han og viser frem et teppe knyttet i «Elephant feet» mønster. Teppene i best kvalitet kan du ha fra generasjon til generasjon, sier han og forteller at det ligger utrolig mye arbeid bak teppene.

– Det tar 4-5-6 måneder avhengig av kvalitet og størrelse. Det er som regel to personer som knytter dem. De størst kan ta opptil ett år. Tenker man på alt arbeidet som ligger bak, så koster det lite i forhold til arbeidet, avslutter han.

– At jeg starter butikk her er ikke bare for handelen. Kom og ta en prat, det er en fin måte å bli kjent med folk.