– Frivilligheten er rett og slett Norges viktigste lagarbeid

SALVE EIELAND. (Foto: Bjørn Vidar Senum Lie)

Det var i år Salve Eieland, leder av 100-årsjubilanten Birkenes idrettslag, som holdt talen på Tobias Jorde.

Her er noen utdrag av talen:

Gratulerer med dagen alle sammen, både store og små. For en 17. maidag, med sol og fint vær, barn og unge kledd i sin fineste stas, bunader og flagg som en fantastisk ramme rundt vår nasjonaldag! Flagget vårt i rødt, hvitt og blått vaier mot den knallblå himmelen og sammen med «Ja vi elsker dette landet» er dette en fantastisk og gripende opplevelse.

For min del er et av dagens høydepunkter når barnetoget kommer nedover strøget og en hører sang, musikk og hurrarop. Det glitrer i øynene til barna av glede, stolthet og forventning.

Eg vore så drege med at eg veit fatikjen ko eg meir skal seie! Det er så kalleg gama og bare standa her å glåpe og sjå på adle foka som ganga rundt og røar med kvareire. Eg knappast kan anda!

Beklager, jeg ble så henriven at jeg kom tilbake til oppveksten min i Grendi i Setesdal.

Nei nå må mi tilbake på sporet!

Verden i dag har mange utfordringer, både med sult og fattigdom, katastrofer og hungersnød. I den senere tid har konflikter og krig kommet oss nærmere ved at det skjer nesten i våre naboland. Dette påvirker oss alle. Jeg vil bare sitere fra diktet «Du må ikke sove» som Arnulf Øverland skrev i 1936: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

I vårt vidstrakte land er det en liten prikk som heter Birkeland. Når vi zoomer inn på denne prikken kommer det fram det mi ser rundt oss her i dag. En fantastisk plass med en kjempefin natur, heier, vann og den fine elva vår som renner gjennnom hele kommunen.  En god og trygg plass å vokse opp i, en god plass å være voksen i og en god plass å bli gammel i. Ufattelig mange fine turstier, Sørlandets flotteste skiløyper like i nærheten, badeplasser, gapahuker osv. Vi har nærhet til kyst, store byer og Kjevik, og vi har mange gode tradisjonsrike bedrifter. Ikke minst har vi denne flotte plassen mi står på nå – Tobias jorde – ei perle midt i sentrum.

Bygda vår er kjent for sine mange og gode aktiviteter. Her er mange ulike lag og foreninger som alle bidrar til et godt lokalmiljø. Å komme ny til Birkeland kan være en utfordring. Da kan det å bli med i et lag eller en forening være nøkkelen til en god inkludering.

Grunnpilarene i alle de frivillige organisasjoner er ildsjeler og dugnad. Tenk hvor mange timer som legges ned i frivillig arbeid i musikkorps, teater, turgrupper, bygdemuseet, kor, 4H, urteklubben, UKM, speider, menigheter, politikk og mange flere. Lista er lang! Uten denne frivilligheten – hva hadde Birkeland da vært?

Jeg har vært så heldig og fått lov til å være leder av Birkenes IL siden 2019. Birkenes IL er i år 100 år. I 1924 ble laget stifta på Røstads kafe på Strøget. Lederen ble Arnt Årdalen. Medlemskontingenten ble satt til 1 krone!  Fra starten var det ski og friidrett medlemmene drev med. I dag har Birkenes IL vokst til ca 1050 medlemmer, der vi aktiviserer ca 750 barn og unge i 9 ulike idretter. I dag eier, bygger og drifter idrettslaget alle anleggene i Birkenesparken, og for å få dette til legges det ned enormt mye dugnadsarbeid. Det er beregna ca 25 årsverk, og vi har ingen fast ansatte.

For at aktiviteter kan opprettholdes er det viktig at noen sier JA. Når en får en forespørsel om dugnad kan det ofte være lett og si nei, men hva går en glipp av ved å ikke være med? Dugnad er en stor verdi i seg selv. Dugnad skaper samhold og felleskap, du blir kjent med nye mennesker og bidrar til å skape et godt lokalsamfunn. Du blir kjent med bygda og bidrar til at mange får gode opplevelser. Ikke minst er det en god følelse å skape glede og mestring hos barn og unge.

Dagen i dag blir også til med dugnadsjobbing. Hovedkomite og underkomiteer har lagt ned mange timer i planlegging, og enda flere er engasjert med selve gjennomføringen av dagen.

Vi har grunn til å være stolte av å bo i et land der barnetog og frivillige organisasjoner har en sentral plass i nasjonaldagsfeiringen. Frivilligheten er rett og slett Norges viktigste lagarbeid. Det må vi ta godt vare på!

Gratulerer med dagen alle sammen!