Fra Michelin-restaurant til take-away med italiensk surdeigspizza i Ydderdalen

PIZZATILBUD PÅ GRØDUM. Marco Spitaleri startet i fjor høst Vera Pizza på Grødum, og tilbyr ekte italiensk surdeigspizza.

I det tidligere gjesterommet hos Marco Spitaleri og kona Veruska Pezzani i Lintjønnveien på Grødum kjenner man ofte en liflig pizzaduft. Sammen har det italienske paret etablert Vera Pizza, og tilbyr take-away pizza.

– Vera betyr ekte og original på italiensk, forteller Marco Spitaleri, når han forklarer bakgrunnen til navnet på pizzatilbudet han etablerte i august.

Marco er fra Piemonte i nord-Italia, mens Veruska kommer fra den nærliggende Lombardi-regionen. De kom til Norge i 2013.

Hvordan endte dere opp i Norge, og på Grødum, spør vi først.

– Mange har spurt. Dere har jo den beste mat og vin, hvorfor flytte til Norge? Det var et besøk til venner i Kristiansand i forkant som gjorde at jeg rett og slett ble forelsket i landet og naturen, sier Marco, som snart fikk med seg Veruska på ideen.

– Det er helt annerledes natur her, istemmer Veruska. Jeg er utrolig glad i både varme og sjø, sånn sett er det rart jeg har havnet her. Men vi har aldri angret, sier Veruska som har en 80 prosent stilling på omsorgsenteret på Tveit. I tillegg tar hun seg av regnskap og bestillinger i pizzadriften.

Marco fikk jobb etter bare ei uke på kjøkkenet i en restaurant i Kristiansand. Deretter har han jobbet blant annet på Fabrikken bakeri og pizzeria i Vennesla og La Pizza på Lund. Nå jobber han fulltid på kjøkkenet på Radisson Blu Caledonien i Kristiansand. 42-åringen har god fartstid innen restaurant og pizzeria. Han begynte allerede som 14-åring i Piemonte å jobbe på en Pizzeria etter skoletid. Senere har han jobbet flere år som kokk for en italiensk reiseoperatør. Kona Veruska jobbet også for samme operatør, og sammen har de jobbet i alle verdenshjørner, blant annet, Hellas, Egypt, Karibien, Maldivene, Cuba og Mexico.

Han har også jobbet på restauranter med både en og tre Michelinstjerner, så denne pizzabakeren kan mer enn bare å lage god italiensk pizza. Hans drøm er å styre sin egen restaurant. Han har ledet restauranter før, men det var ikke deres egen.

På Grødum begynte han så smått som pizzabaker i august. I starten var det mest fordi naboene på Grødum hadde fått smaken på hans surdeigspizzaer, og han ville derfor se om han kunne lage en liten tilleggsnæring av pizzabakingen.

Siden har det spredd seg via anbefalinger til venner, og han får nå kunder fra Lillesand, Birkeland og Kristiansand. Facebooksiden Vera Pizza gir mer informasjon om meny og bestilling. Tilbudet er basert på take-away og må hentes på Grødum. For at han skal få mer forutsigbarhet og kunne planlegge bedre må man bestille på forhånd. I utgangspunktet kan han levere hver dag, men det er ikke alle dagene Biscotti-ovnen med spesialstein fra Sør-Italia blir brukt. Det kan også hende at Marco tar med seg en gassovn til bryllup eller andre selskap som en «privat Chef» og tilbereder pizza for dem på stedet.

Det er ikke bare jobb for ham å lage mat. Han lager også mat for å slappe av, og er glad i å finne riktige kombinasjoner både av smak og farger. Og gode kombinasjoner finner han tydeligvis om vi tar en kikk på de gode tilbakemeldingene han har fått på Facebook.

– Hva er hemmeligheten bak en god italiensk pizza?

– Vi bruker i størst mulig grad italienske varer, sier Marco, før Veruska skyter inn; – Vi bruker ikke maskiner. Pizzaen er laget med hjertet og hendene.

Selv er de mest glad i den enkleste Margherita-varianten. Den består i all sin enkelhet av en surdeigsbunn som er laget minst to døgn i forveien, samt Mozzarella, tomat, basilikum og ei god olje.

– Det er de enkle rene smakene. Med få ingredienser kommer smakene ofte bedre frem, forteller de.

Selv om han har full jobb, synes han det er greit å ha litt ekstra å gjøre. Penger hjelper jo alltid som han sier. Men om driften blir noe særlig større tviler han på.

– Vi bor her vi bor. Det er nok ikke mulighet for å gjøre det så mye større. Kravet vårt var at det ikke skulle koste oss noe. Det har i hvert fall gått såpass greit at vi har dekket inn investeringene i ovn og annet utstyr, sier han.