Samfunnsbyggeren Martha Johansen er død

 

Martha døde nå mandag 17. april – 97 år gammel.

Dermed er ei av bygdas hederskvinner borte.

Martha ble født oppe i Kalvåsen 8. desember i 1925. Hun var datter av Aasta (Imenes) og Mass Johansen.

Ei kort tid bodde familien også på Spilling-bruket på Øvre, inntil foreldrene i 1928 fikk kjøpt småbruket Vik på Myrane. Dette ble så heimen hvor Martha vokste opp, sammen med søsknene Johan, Ingebjørg (Larsen) og Anders (Imenes) – og et par griser ute i det gamle uthuset.

Hun var andre generasjons arbeidsinnvandrer – etterkommer av den råsterke steinhoggeren Johan Aron Johanson som i nybyggertida kom fra Ljushult i Västra Götaland til rallarplassen Grinilund ved Vassbottjønna.

Martha vokste opp i ei tid da man ble voksen langt tidligere enn i dag. Allerede det året hun «leste» for pastor Møll, hadde hun huspost nede hos Gunille og Åsulv Stoveland i Havane. Året etter begynte hun på Birkeland Kristelege Ungdomsskule (FH Sørlandet), men difteri og en ille skarlagensfeber gjorde at hun måtte slutte etter et halvt år.

1945 var et gledens år for Martha. Hun fullførte den toårige realskolen som Åsmund Knutson, Tolv Aamland og Tor Sandnes holdt på folkehøgskolen. Hun fikk oppleve at storebroren Johan kom levende heim fra tysk krigsfangenskap. Og hun fikk jobb av bestyrer Anton Mo på bygdas største arbeidsplass for kvinner, Birkelands Forbrugsforening.

Mange i bygda husker godt Martha fra hennes 27 år på Forbrugen. Det meste av tida hadde hun på kontoret ovenpå. Men de første åra stod hun bak disken nede i butikken. Dette var i tida da betjeningen solgte gjær i løsvekt, spiker, silkestoffer, dynamitt, krystallvaser og Gunhild Heimdals ramsterke knøost over disk – og bøndene drakk sterkt bak i hestestallene. I de fleste åra på butikken jobba Martha med lysegrønne, gule og rosa notaer – og noen konto dubiosa.

I 1973 bytta hun arbeidsplass, til sekretærpultene både på formannskapskontoret og på sosialkontoret. Kommunen ble arbeidsgiveren hennes i 20 år.

I nyere tid forbinder nok mange Martha med alle åra hun drev fram eldretreffa i kantina på kommunehuset, i tospann med Kristine Foss. For denne innsatsen ble hun tildelt Birkenes kommunes kulturblomst – og en høythengende utmerkelse fra Lions Club International Foundation.

I møte med Martha ble man aldri i tvil om hennes tydelige verdisyn. For henne var det ingen forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Fram til 2007 bodde Martha på Vik på Myrane. Da flytta hun inn i en egen leilighet sentralt på Strøget.

De siste åra tilbragte hun i serviceleilighet ved kommunehuset.

Martha blir begravet fra Birkenes kirke fredag 28. april.

Fred over samfunnsbyggeren Martha Johansens minne!