Lærling Chengiz (18) har stor kunnskap om sin arbeidsplass

NØYAKTIGHET FRA CHENGIZ. Ved dette bordet gjøres små endringer i produksjonen om man finner den minste feil. Stødige hender må til, for ved denne benken gjøres det realt håndarbeid.

Når vi besøker Uldal AS for å bli bedre kjent med en av lærlingene, blir vi mektig imponert over kunnskapen han allerede hadde opparbeidet seg om bedriften. 18-åringen Chengiz Bokov har foreldre med bakgrunn fra Tsjetsjenia. Tross sin unge alder, hadde han satt seg inn alle avdelingene og prosessene der, tross at han er i lære på maskinavdelingen.

Vi blir tatt godt imot av ledelsen ved bedriften og får en kaffe i hånda i spisesalen da vi venter på lærlingen vi skal treffe. Både Atle Uldal og Tronn Tellefsen i ledelsen, rekker akkurat å skryte av ett av deres siste tilskudd i arbeidstokken, når Bokov kommer og rekker frem hånden for å hilse på.

– Jeg gikk første året på Dahlske videregående der jeg tok teknikk og Industriell produksjon (TIP), innleder lærlingen etter litt småprat.

– Videre dro jeg til Kristiansand og Kvadraturen videregående skole, der jeg gikk på Industri og teknologi linja. Jeg fikk ikke med meg den første utplasseringen på arbeidsplass, siden jeg ble slått ut av korona og var syk en stund.

– Så kom jeg hit på Uldal på min første utplassering, og var her i seks uker. Her fikk jeg mine første praktiske erfaringer det første året. Jeg trivdes her med en gang og ble tatt veldig godt imot, og lærte veldig mye på kort tid.

– Hvorfor yrkesfag og ikke noe annet?

– Jeg er typen som liker teoretiske fag minst, og var nok heller ikke den som trivdes for mye på skolebenken. Det var da jeg kunne jobbe mer med hendene at jeg følte mestring, og jeg er glad jeg har tatt den veien både i skole- og lærlingeplass.

I januar i år begynte Bokov sin læretid på Uldal og pendler hver dag fra Lillesand.

– Helt siden jeg begynte her har jeg følt mestring og at jeg er med på noe viktig. Her er jeg med i en prosess og lærer noe hver dag. Jeg er med på å utvikle og produsere noe viktig som de fleste trenger til sine hjem, og det er en god følelse.

På vei ned fra spisesalen og inn i produksjonslokalene forteller Bokov at han nå holder på å ta billappen.

– Det skal bli fint å få lappen på bil, for nå sitter jeg på med en som jobber på samme avdeling som meg.

Da vi ankommer maskinavdelingen fortsetter en engasjert lærlingeansatt å fortelle, og vi treffer på hans fagansvarlig.

– Her inne i maskinavdelingen trives jeg kjempegodt og har allerede lært meg mye om de ulike maskinene og prosessen om skjer i utviklingen av våre produkter. Her jobber vi tre-skift, noe som betyr at produksjonen går døgnet rundt.

– Jeg tjener jo allerede penger som lærling, men her får jeg også skift tillegg og ekstra om jeg jobber overtid.

Steffen Bergstøl er hans fagansvarlig og kan ikke annet enn å skryte av sin elev.

– Chengiz er en utrolig gild gutt å ha ansvaret for. Han tar læring veldig fort og er genuint interessert i hvordan man jobber hos oss. Dette er selvsagt viktig for oss som bedrift at vi får tak i unge mennesker som tilegner seg læring fort og trives her. I tillegg er det ingen overdrivelse å si at vi er kjempefornøyde med at vi fikk denne unge karen på lærlingkontrakt, her på Uldal.

Besøket nærmer seg slutten hos Bokov og hans arbeidsplass. Men 18-åringen er ikke ferdig, for han vil gjerne ha meg med på en omvisning i bedriften på de ulike avdelingene.

Det er på den lille reisen inne i Uldal sine produksjonslokaler som får oss til å skjønne at det ikke er tomme ord det Bokov og andre har fortalt.

Denne ungdommen er virkelig interessert i sin arbeidsplass. Han viser oss, fysisk og med snakketøyet sitt, gjennom avdelingene på rekke og rad, at dette er noe han kan. Imponerende kunnskap og innsikt, etter bare fire måneder i jobb, om hvordan vinduer og skyvedører blir til hos en av bygdas viktigste arbeidsplasser.