Kunstneren på Hauen

 

Billedkunstner Tone Svaland åpner til helga dørene på gården Hauen i Rennehaven. Sambygdinger og andre interesserte kan da få muligheten til en kunstprat, og se på noe av hennes produksjon.

Tone Svaland er opprinnelig fra Kristiansand, men hun har røtter fra Brobakken på Herefoss, hvor det var mye musikk og felespill. Besteforeldrene Tora og Karl fra Herefoss flyttet etter hvert til Lillesand, og hun tilbragte mye tid på skomakerverkstedet til Brobakken i Lillesand. Hun har også røtter fra Svaland, hvor hun fikk være sammen med besteforeldre Gudrun og Peder. Her tilbragte hun mye tid i fjøset, på vedhogst i skogen og kjørte traktor.

Tone har bodd på Hauen i 13 år, og setter pris på nærheten til naturen.

– Jeg er glad i skogen og bruker den mye. Det er godt for tankene og gir meg god inspirasjon til arbeidet. Jeg trenger luft og rom rundt meg, og det får jeg her, sier hun.

Hun begynte på kunsthøyskolen i Oslo som 22-åring. Det er en 5-årig utdannelse, og hun samarbeidet med Porsgrunn Porselen om hovedoppgaven. Hovedoppgaven het Grafikk på porselen. Det ble senere også flere prosjekter i samarbeid med Porsgrunn Porselen og Galleri Bi-Z.

– Dette var noen av de beste årene i mitt liv. Det å være i en kunstverden, gå på utstillinger og snakke om kunst, det var helt fantastisk, sier hun.

– Etter noen år i Oslo vendte jeg hjem til Kristiansand igjen, og hadde med meg grafikk til Galleri Bi-Z, og det var starten på et samarbeid som har vært veldig viktig for meg siden. Jeg vil anta at 90 prosent av det jeg lager selges nå gjennom galleriet i Kristiansand.

Tone har hatt flere utstillinger, både kollektive og separate. Hun har også flere utsmykninger, blant annet på Haumyrheia skole, der hun selv var elev som barn. Hun har også utsmykket flere offentlige og private institusjoner, blant annet Hotel Norge i Kristiansand. I flere offentlige rom kan du også finne innkjøpte bilder av Tone, blant annet på UIA, Agder Energi og i Kristiansand Tinghus.

Som liten var hun opptatt av både idrett, dans og musikk. Tegning var også en av hennes lidenskaper.

– Jeg har alltid vært glad i å tegne, og jeg gikk alltid rundt med en blyant og skriblet på ting. Jeg tegnet på alt, pulter og gardiner, ja hva som helst. Også skolens vegger ble dekorert med karikaturtegninger av skolens lærere, kanskje ikke helt etter skolens regler? Men skolegenserne ble fine, sier hun.

Å bli kunstner var ikke det hun hadde sett for seg. Etter endt folkehøyskole begynte tankene om å utvikle kunstnerinteressen. Etter ett år med tegning, form og farge spurte Grethe Nash om Tone ville være praktikant hos henne. Det var Grethe som motiverte henne til å søke på Kunsthøyskolen.

Tone arbeider i dag i hovedsak med dyptrykk og malerier. Å se det som ligger bak fasaden har alltid vært interessant for henne.

– Vi har alle hendelser og opplevelser i våre liv som gjør oss til den vi er, på godt og vondt. Og det er noe av dette jeg ønsker å fange i mine enkle portretter. Portrettene blir gjerne blandet med stemninger fra skog og farger. Linjer, bevegelser og musikk gir også stor inspirasjon.

– På Hauen har jeg i flere år produsert bilder i kunstnerstua mi, og det er noe av dette dere kan få se dersom dere tar turen til helga.