For søstrene Elida (15) og Thea (17) er det hest som gjelder

UNGE HESTEIERE PÅ VINDSLAND. Elida (15) og Thea, her sammen med Always A Star hjemme på Håbeslandsheia.

Oppe på Håbeslandsheia, nærmere bestemt på Vindsland, treffer vi søstrene Elida og Thea Sundtjønn. Ungdommene er eiere av varmblodshesten Always A Star, som går Toto-løp på travbanene her sørpå, med suksess. Thea er i tillegg treneransvarlig for vallaken på ni år som står i stallen hjemme på gården.

På grusveien etter Håbesland tar vi av ved et postkassestativ, og fortsetter på en enda smalere grusvei. Etter bare noen få hundre meter åpner det seg et lite eventyrlandskap. Man får med en gang assosiasjoner til gården Katthult, i en moderne versjon, fra Astrid Lindgrens bøker om Emil i Lønneberget.

Vi blir møtt av frittgående høner på tunet, når mamma Marianne og døtrene møter oss sammen med hunden Zico. På smilene og håndtrykkene skjønner man at menneskene passer inn plassen de bor.

Vel inne ved kjøkkenbordet blir kaffekoppen fylt opp, før praten med mor og døtre begynner. Pappa Stig-Frode og storebror Kristen var ikke hjemme denne dagen.

– I fjor var vi på leit etter en travhest og tok kontakt med Cato Antonsen på Momarken Travbane. Vi ønsket først en kaldblodstraver, men den kjente travkusken og treneren anbefalte oss en passende varmblodshest, innleder hovedtrener og medeier Thea.

– Når vi hørte mer om Always A Star og fikk hilst på hesten var vi solgt. Vi betalte 25.000 kroner for hesten som kom hjem hit i oktober i fjor.

Søker man opp Always A Star hos Det Norske Travselskap, så ser man at hesten har kjørt inn over en halv million kroner. I 2022, da hesten ble kjørt av den tidligere eieren, kjørte den inn litt over 30.000 kroner. Etter at den kom i eie hos søstrene på Vindsland, har hesten fått en «ny vår».

Hesten hadde ikke vunnet siden 2020, og hadde en bestenotering på 1.13.0 på kilometeren på autostart fra samme år. Nå, 10 måneder senere, står hesten med to seire, to andreplasser, to tredjeplasser og med tre øvrige plasseringer. Med over 80.000 innkjørt i pengepremier betaler hesten for både «kost og losji» i sin nye heim.

– Always A Star må trives godt og trenes bra av dere, siden han nå kjører bedre enn han noensinne har gjort?

– Vi syntes det er kjempegøy og dritkult at han går så godt som han har gjort til nå hos oss. Han har med sin faste kusk Vidar Hop kjørt inn godt over 80.000 siden vi fikk han. Han har også nylig satt bestenotering i karrieren, da han ble kusket inn på tiden 1.12.3 på autostart på Sørlandets Travpark. Det skjedde 22. juni i år.

– Da var vi ikke lite stolte og en dag vi husker godt, skyter lillesøster og medeier Elida inn.

Det er virkelig fascinerende å sitte å prate med søstrene, som har de samme lidenskapene og interessen for hest – den ene noe mer enn den andre. Samtidig har de to helt ulike personligheter. Thea veier sine ord og må helst spørres for å få lengre svar, mens yngstejenta raser av gårde og har mye på hjerte hun vil fortelle.

Når BA har påpekt den ulikheten hos søstrene, ler mor Marianne.

– Du har helt rett. Thea er nok den balanserte, litt mer stille og rolige typen. Mens Elida er kjapp i replikken, litt mer utålmodig og ikke redd for å utfordre andre, kan mamma fortelle oss. På den måten utfyller de hverandre, kan man si.

Thea går på Søgne VGS, tar hest og dyrefag og har praksis i Sørlandets Travpark. Lillesøster skal nå gå siste året på ungdomsskolen på Valstrand.

At hest er en livstil merker vi på jentene, og aller mest hos storesøster.

– Ja det er hest hver dag og noe jeg ikke kunne vært foruten. Interessen fikk vi gjennom mamma og pappa fra vi var bittesmå, forteller travtreneren.

– I tillegg jobber vi begge ute i travparken, kan Elida fortelle. Jeg jobber hos travtrener Johan Klungeland tredje hver helg, og ekstra i feriene. Søstera mi jobber også tredje hver helg, men hos travtrener Øystein Tjomsland.

Thea har allerede tatt kjørelisensen på travhest, men har ingen planer om å bli en profesjonell kusk.


(Foto: Karina Aanonsen / Motiver Foto)

– Jeg tok kjørelisensen med hesten Øygards Jakson til Tor Einar Kornbrekke, hesten som vant Pinsetravet og Ingsons minneløp i år med Steinar Svendsen.

– Jeg har ikke lagt noen kjempestore planer, men drømmen er jo å bli travtrener på heltid en gang. Nå får jeg veldig god opplæring i travparken, samtidig som jeg får mange gode referanser med å trene Always her hjemme.

– Hva er dine treningsmetoder, og hvordan ser en treningsuke ut for vallaken og deg her oppe på Vindsland?

– Først og fremst må hesten trives og ha det godt både i stallen og når den er ute. To ganger i uka trener vi galopp, og to ganger kjører vi lett trav her på grusveiene. I tillegg er rideturer ute i skogen noe Always er veldig glad i, forteller 17-åringen.

– Det er stort sett jeg som trener varmblodshesten, men Elida er flink til å supplere meg i treningsarbeidet.

I innhengningen på Vindsland går det i tillegg til travhesten to ponnier, som er veldig sosiale. Shetlandsponnien Tellus og ponnien Gabbe kommer bort med en gang. Vi observerer at Tellus er svimerket på siden av halsen med et nummer.

– Det er helt vanlig og fast praksis på Shetland at ponniene merkes på denne måten, kan jentene fortelle.

Elida er en dyktig kusk bak ponnien Gabbe, og har blant annet vunnet Ponni Championatet i Sørlandets Travpark.

Det hyggelige besøket er snart over, nå gjenstår det en liten kjøretur med Always A Star.  Marianne og Elida gjør klar en ivrig ni-åring som skjønner hva som venter, mens Thea skifter til kjøreklær. Den ivrige hesten får litt godteri av Elida, en hestelakris på boks som den ivrig har mulen oppi og sleiker fornøyelig på.

Så kommer kusken som setter seg i sulkyen til en ivrig treningspartner. Å se det store, vakre dyret vrinske og gjøre seg klar for trening med Thea, ble en flott avslutning på besøket i «Katthult».