Bitt av frisbee-basillen

FRISBEE-ENTUSIASTER. Vi har kanskje med oss 25 disker i sekken, men jeg har nok 80-100 sier Elias Flakk Thomassen, her flankert av Elias Aamlid Hatlevik og Christopher Wong.

Elias Flakk Thomassen, Elias Aamlid Hatlevik og Christopher Wong er bitt av frisbeebasillen og benytter muligheten til å spille frisbeegolf så ofte de kan.

Vi treffer de tre guttene hjemme hos Flakk Thomassen på Flakk for å høre litt om deres store interesse. Vi får høre at frisbeegolf baserer seg i hovedtrekk på golfregler, men at golfball og kølle er byttet ut med frisbee, ofte kalt disk, og en kurv i stedet for hull. Banene de spiller på har 18 kurver.

Raskest voksende idrett

Rundt om i landet dukker det stadig opp nye baner, og frisbeegolf er en av de raskest voksende idrettene. Det var spesielt mange som fikk øynene opp for sporten under koronaen.

Navnebrødrene Elias har begge spilt i to år, mens Christopher har spilt i litt mer enn ett år. I og med at det ennå ikke er noe tilbud i Birkenes spiller de alle tre for Lillesand IL Frisbeegolf, og hjemmebanen deres er banen rundt lysløypa ved idrettsanlegget i Holta.

Der er guttene hver tirsdag på den faste ukesgolfen. Utover det bli det deltakelse i Sørlandstouren, og ellers trene hjemme, eller prøve seg på baner i nærområdet. Og de er ikke de eneste birkenesingene som jevnlig tar turen til Lillesand for å spille. På appen Udisc kan man se alle frisbeebanene, ikke bare i landet, men i store deler av verden. Spillerne kan registrere hvilken bane de spiller på, og Holtabanen er meget populær, og har flest registrerte spill.

– Vi er nok 20-30 spillere fra Birkeland, antar Aamlid Hatlevik. Han forteller videre at det er Knut Rune Jahnsen, også kalt «Knøtta», som har vært primus motor for frisbeesporten i Lillesand. Som lærer på Birkeland skole har han fått flere til å få opp øynene for idretten.

De er godt fornøyde med banen i Lillesand, men kunne godt tenke seg en bedre bane på Birkeland. De var etter å ha prøvd banen ved Valstrand skole de fikk interesse for sporten. Men nå som de er litt mer erfarne ønsker de seg en bedre bane og mer krevende bane også på Birkeland.

– Den er fin for nybegynnere, men nå ønsker vi oss en bedre bane. Det har vært snakk om en bane ved lysløypa, men det har ennå ikke blitt noe av, sier de.

Vant Sørlandstouren

De tre 16-åringene har hevdet seg godt i årets Sørlandstour. Flakk Thomassen vant likeså godt juniorklassen etter seier i den fjerde og siste runden nå i helgen.

Sørlandstouren er et seriespill hvor det spilles på fire baner i nærområdet, og to serier på hver bane. Tidligere har de spilt på baner i Holta i Lillesand, Sukkevann i Randesund og på Konsmo, før helgas avslutning på banen ved Eg i Kristiansand. Før siste runde hadde Elias Flakk Thomassen allerede en god ledelse i sammendraget, og med seier ble det en ganske så klar seier til slutt for 16-åringen fra Flakk.

– Vi trener stort sett to ganger i uka. Vi er ikke så aktive om vinteren, men det lar seg greit gjøre. I vintersesongen er det vanligvis «putte»-trening i hall, ellers øver vi oss på kurv i garasjen.

For alle

Det var Thomas Thomassen, far til Elias, som først fikk interessent for spillet, og tok med sin sønn. Han er en ivrig frisbeegolfer, som har hatt mye glede av en felles aktivitet og interesse med sønnen. Han har nå innsett at sønnen er gått forbi ham, og er blitt bedre enn ham.

– Det er et lavterskeltilbud, som alle kan prøve. Man trenger bare noen kurver og litt dugnadsarbeid, så trenger det ikke koste så mye, sier han.

– Jeg har også stor glede av det. Det er kvalitetstid meg og guttungen, legger han til.

– Hva er det beste med å spille frisbeegolf?

– Det er godt å komme seg ut i skauen. I tillegg er det spennende, og gøy å se forbedringer. Det blir fort gøyere når man behersker det bedre, sier Aamlid Hatlevik.

– Vi trener mye, og ser mye på Youtube for å fange opp tips til forbedringer sier Wong.

– Utstyret betyr mye, men det meste av hemmeligheten ligger i teknikken. Mens vi før kastet 40 meter, kan vi nå kaste disken 120 meter, sier Aamlid Hatlevik.

– Utstyret trenger ikke være så dyrt. En disk kan koste fra en drøy 100-lapp og oppover. Men det finnes mange forskjellige disker, med varierende egenskaper i forhold til avstander, svingkurver til høyre og venstre og forskjellige evner til å holde høyde eller dale, sier Flakk Thomassen.

Selv om man kan klare seg med få, så ser vi at man fort kan bli bitt av basillen, og skaffe seg nye disker. De tre guttene viser i hvert fall frem en stor mengde forskjellige disker.

– Man endrer seg om spiller og kan derfor ha nytte av disker med andre spesifikasjoner enn man hadde som nybegynner. De slites litt også, forklarer de seg med.

Neste år er ambisjonen å spille NM, forteller de ivrige frisbeegolferne.