Tømrerlærling Thomas (19): – Liker best å sette inn vinduer med krysspost

SPIKERPISTOLEN. Dette er et verktøy jeg liker godt, forteller Thomas da han illustrerer hvordan han håndterer spikerpistolen i nybygget på Hagestad.

På Hagestad møter vi en snekkerkyndig ung mann i arbeid med å restaurere et eldre hus, sammen med sin far Finn Erling.

I Birkenesavisas runde i kommunen, der vi treffer unge lærlinger, studenter eller de som allerede er ute i arbeid, er vi nå kommet til Thomas Birkeland.

19-åringen fra Rennehaven er akkurat gått inn i det andre året av læretiden sin, i familiebedriften Finn Erling Birkeland A/S. Når vi ankommer byggeplassen så ruller det inn to firmabiler bak oss. I den ene sitter Thomas, som nettopp har fått seg ny firmabil. Da han stiger ut fra sin en ukes gamle Volkswagen Caddy, med firmanavnet og reklame på, håndhilser vi. Dermed er praten med den kommende snekkeren allerede i gang.

NY FIRMABIL. Bil er viktig i Thomas jobb som lærling. Hans en uke gamle Caddy er han fornøyd med, etter at han også har fått innredet den slik han ønsker.

– Bilen er to år gammel, men jeg er fornøyd med Caddyen og har innredet den slik jeg ønsker, for å få plass til ulike redskap og verktøy. Nylakkert med reklame og firmanavn på, så kan jeg ikke klage innleder lærlingen.

– Jeg tok første året på Lillesand vgs på bygg og anlegg. Det første året var jeg utplassert i noen uker i løpet av året, og var da med min far.

– Andre året tok jeg på Tangen vgs i Kristiansand, på tømrerlinjen. Det året var jeg noe mindre utplassert enn det første. Da var jeg i tillegg til å være med min far, også med noen uker hos Byggefirma Håkon Flakk.

– Like etter St.Hans i fjor så begynte læretiden min i min fars firma. Det har vært et år der jeg har stortrivdes så langt, med mye variert arbeid.

VIKTIG REDSKAP. Det blir noen timer foran saga kan Thomas fortelle. Her innenfra i det som etter hvert skal bli kjøkkenet i huset.

Vi blir med inn i det gamle huset som far og sønn har restaurert på siden like over jul. De er i sluttfasen og har bare noen uker igjen på bygget.

Byggherre er Eva og Stein Svendsen, som skal flytte inn i huset etter hvert. Det har nå stått tomt i rundt 10 år.

I det vi kommer inn i den delen av huset med det nye tilbygget, og Thomas tar tak i spikerpistolen, må vi nesten spørre åssen det er å jobbe hver dag med sin far?

– Det går kjempegreit. Jeg har lært mye av han og nå jobber jeg mye selvstendig på oppdragene våre. Vi krangler eller diskuterer lite, og blir det litt «varmt» så tar vi oss bare en matbit. Så er det over igjen, sier Thomas med et smil.

TØMRA VEGGER. Gamle tømra vegger blir tatt vare på i hele huset, som Thomas har vært med og lagt ned mye godt arbeid.

– Denne jobben her på Hagestad har jeg likt godt. Her har vi satt opp et tilbygg i to etasjer på 25 kvadratmeter, og restaurert resten av huset. Som sagt, så jobber jeg mye alene. Og det er sjelden at min far retter meg på noe av jobben min. Så det må bety at jeg begynner å få teken på en del av faget mitt.

På spørsmål om hva han liker best, så sier han følgende.

– Det må være å sette vegger, samt å sette inn vinduer med krysspost som her i huset, forteller 19-åringen.

BYGGMESTER OG BYGGHERREE. Her er Thomas, Finn Erling og ekteparet Svendsen foran husprosjektet på Hagestad.

Vi spør også byggherren Stein Svendsen om jobben som lærlingen har gjort de siste månedene, sammen med sin far.

– Vi er altså så fornøyde med jobben de har gjort her på Hagestad. Det var mye som måtte tas tak i her i huset, som har stått tom i flere år. Og det har duoen gjort fremragende. Du vett, når jeg skal ringe faren Finn Erling, så kaller jeg han bare for «hoff-snekkeren». Og da er det naturlig å kalle Thomas for «hoff-narren», forteller Svendsen med en god latter.

– Nå har vi ikke bare vært her i år, forteller Thomas. Vi har vært flere plasser og jobbet i år, og har blant annet satt opp en hytte nå nylig, avslutter lærlingen som ser ut til å stortrives i sitt valg av yrke.