Student Marita (22): – Alle har godt av å komme ut av sin egen radius

– Hei. Jeg er hjemme på en liten høstferie. Så dersom dere ønsker et lite intervju, så har jeg tid nå.

Tekstmeldinga var fra utflytta student Marita Aaboen Vik.

Den reflekterte studenten har tidligere funnet veien inn den åpne døra til vår redaksjon, og seinest i sommer avtalte vi å lage en sak på henne.

Praten vår denne gang skulle handle om hvor viktig Marita syns det er at bygdas ungdommer skaffer seg skikkelig utdannelse.

– Jeg har alltid tenkt at jeg skal ta utdannelse etter videregående skole. Men det er veldig lett å bli oppslukt av valgmuligheter, forteller hun.

For henne ble retninga media.

– Planen var å gå på media- og kommunikasjonslinja på videregående i Lillesand. Men noen uker før skolestart, valgte jeg isteden å gå på ekstremsport linja på KVS Bygland. Men så ble linja omgjort fra ekstremsport til vanlig breddeidrett. Det passa meg ikke så bra.

Marita ble på Bygland i ett år, og bodde der på internat. Fra andre året gikk hun på videregående nede på Møglestu, på studiespesialisering.

– Etter dette hadde jeg to «friår», der jeg jobbet før jeg fant 100 prosent ut hva jeg ville studere.

Så søkte hun på TV-skolen på Lillehammer. Det er der hun studerer nå. TV-skolen hører inn under Høgskolen Innlandet.

UTDANNING. Diagram over høyeste fullførte utdanningsnivå for birkenesinger. (Kilde: SSB)

Til jul er Marita halvveis i sitt treårige bachelor-studie. Dermed tilhører Marita ei ganske lita gruppe birkenesinger, som skaffer seg en lengre høyere utdannelse.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 1.132 i bygda hadde sin siste skoledag i livet på Valstrand og på Engesland.

1.848 av bygdas innbyggere har avslutta skolegangen sin etter fullført videregående skole.

882 birkenesinger har tatt en kort utdannelse på universitets- eller høyskolenivå.

201 birkenesinger har høy utdannelse fra universitet eller høyskole.

– Jeg kan ikke si at jeg er kjempeoverraska over de talla, sier 22 år gamle Marita.

– Jeg kjenner flere som jobber på fabrikker rett etter videregående. Istedenfor å leve som fattig student, kan man tjene nesten like mye som foreldrene sine. Lønna er i fokus. Det er lettest.

Sjøl valgte hun å flytte heimefra for å studere.

– Alle har godt av å komme ut av sin egen radius. Skaffe seg nye impulser og skaffe seg et nytt syn på hverdagen. Skjønne seg bedre på seg sjøl og på samfunnet, sier Marita engasjert.

– Det jeg sjøl har blitt litt stressa på, er å bli fort ferdig med utdannelsen, og jobbe og bo samme sted – innelåst i samme livsstil.

– Jeg har et indre stress for å oppnå så mye som mulig.

Marita ser for seg at hun etter hvert flytter til Oslo. Eller til enda større byer ute verden. Glad i å reise har hun alltid vært.

– I større byer får jeg mye mer impulser – jeg får energi. Jeg blir jo sliten av å sitte alene i sofaen en hel kveld.

Med et smil avkrefter hun at hun har noen diagnose av en eller annen type hyper.

– Nei. Men å ha masse andre mennesker rundt meg, inspirerer meg.

Marita vokste opp på småbruket Stykket mellom Teinefossbrua og Flakk sammen med familien.

Faren har en reisejobb, som har inspirert henne til sjøl å dra ut i verden.

Tvillingsøster Malin, som også har jobba hos Marikken, studerer nå på Griffith University i Australia.

Marita deler noen refleksjoner hun har gjort seg om heimbygda.

– Jeg føler at folk er litt mer inneslutta her på Birkeland, og dermed kan de nok av folk man ikke kjenner oppleves som mindre imøtekommende. Men når de får litt alkohol i blodet, har jeg opplevd at de tør å slippe seg løs. Personligheten kan da fort bli en annen. Det er synd. Jeg syns at folk skal være seg sjøl uansett.

– Og jeg opplever også at Janteloven står sterkere her enn i større byer. Det er vanskelig å skulle skille seg ut her, fortsetter hun.

Janteloven ble formulert av den dansk-fødte forfatteren Aksel Sandemose, fire år etter at han hadde flytta til Norge i 1929:

– Du skal ikke tro at du er noe. – Du skal ikke tro du er like meget som oss. – Du skal ikke tro du er klokere enn oss. – Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss. – Du skal ikke tro du vet mer enn oss, osv.

Marita forteller at hun tviler på om hun kommer til å flytte tilbake til Birkeland.

– Jeg har hatt en veldig fin oppvekst på Birkeland og jeg har mange gode venner her som jeg kommer til å ha livet ut. Jeg er nok halvparten bygdejente og halvparten byjente. Jeg elsker å se ut som en slask og gå på tur. Men jeg blir rastløs av å bo her.

– Jeg kan nok se for meg at jeg vil flytte tilbake til Sørlandet igjen, etter at jeg kanskje i framtida har fått egne voksne barn som har flytta ut. Men da vil det bli til Lillesand eller Kristiansand.

Etter høstferien bærer det tilbake til Lillehammer og TV-skolen.

Da Marita kom inn på høyskolestudiet i 2021, var ikke karakterene hennes fra videregående det viktigste – sjøl om det er få studieplasser og vanskelig å komme gjennom nåløyet.

– Det var opptaksprøver og intervjuer, mer enn karakterer. Jeg forklarte for de hvor motivert jeg var. Og jeg hadde erfaring fra å jobbe med sosiale medier på Marikken. Det syns de var interessant, fordi sosiale medier og TV henger mer og mer sammen.

Hun ble ansvarlig for sosiale medier for Høgskolen Innlandet. Og nå er hun det også for TV-skolen.

– Jeg har alltid visst siden jeg var liten, at jeg ville bli noe med TV.

– Det beste med TV-skolen er alle mulighetene jeg har i bransjen etter jeg er ferdig utdanna. Jeg synes det er gøy å være foran kamera, og har nok lyst til å prøve meg som programleder. Drømmen er å utvikle et nytt serieprogram om reising.

Vi tror bestemt at Marita har egenskapene og stå-på-vilja som skal til, for at vi om ikke så lenge får se henne på TV.