Over 180 samlet på slektsstevne på Espegra

Et lengre planlagt slektsstevne på gården Espegra ble avholdt lørdag og søndag. Over 180 mennesker var påmeldt, og møtte opp på den vakre gården i skinnende sol lørdag formiddag.

Det var lagt opp til et allsidig program for både store og små. Målet var å bli bedre kjent med både sine røtter og hverandre.

Gården har vært i slektens eie siden 1794 og nåværende gårdeiere er Grethe og Christian Espegren. DE hadde forut for stevnet ryddet og ordnet både ute og inne. Ikke minst gjorde det inntrykk på den besøkende slekt å se hvor godt eiendommen ble tatt vare på. Også samlingen av gammel redskap og hestevogner gjorde inntrykk. Både låve og kjeller i hovedhuset var som et museum som fortalte om hvordan slektene på gården hadde levd og virket opp gjennom generasjoner.

De som fikk mest heder på dette stevnet var stamfedrene Andrea og Gabriel Espegren. De hadde seks barn som fikk leve opp. Etterkommere fra dem tegnet et spennende bilde av sine forfedre og slektenes videre gang frem til i dag.

Her var det en god blanding av mennesker som hadde utrettet mangt og mye, både hjemme i Norge og ute i den store verden. Blant de mest kjente var nok misjonær Agnar Espegren som kom hjem til Norge som julenisse i det kjente Erik Bye-programmet «Vi går om bord», og nåværende modell Bertil Espegren som ble kjendis i USA, og store deler av verden på 1990-tallet. Bertil var også til stede på stevnet, og ble intervjuet av Synne Espegren.

Kristendom og ytre-misjon har vært viktig for mange i denne slekten helt fra 1850-tallet, og CVen til flere viser at den fortsatt har en sentral plass i hjertene og livet til mange.

Stevnet ble avslutta søndag med besøk på museet i Knarrestad, Tveit kirkegård, Birkenes kirkegård og Zoar bedehus. Sistnevnte som ble bygget i 1887 hadde vært et hjertebarn for mange i slekten. Gabriel Espegren var da også med å bygge huset.

Det meget vellykkede stevnet ble avsluttet på Espegra gård med «Bedehuskaffe».

 

Knut Y. Espegren

____________

Brukerskapt