Jaime Ortiz byttet ut bøker og forelesninger med møbler og kalesjer

NOK Å GJØRE. Med mer enn 20 års erfaring i faget har Jaime Ortiz opparbeidet seg en god kundegruppe, og det dukker opp nye oppdrag hver dag.

Ortiz kommer opprinnelig fra Chile, men kom til Norge og Oslo i 1986. Etter en tid i hovedstaden flyttet han til Kristiansand, hvor han bodde i 10 år. Han giftet seg med Fabiola i 1995, og sammen har de fire barn som nå er i alderen 15-26 år. I 1998 flyttet familien til Birkeland.

– Jeg trives god her nå, men gjorde ikke det hele tida. Jeg vokste opp i storby i Chile. Når jeg kom til Oslo, var det også en liten by for meg. Enda mindre ble det da vi flyttet til Kristiansand, og så her til Birkeland. Det var kona mi som gjerne ville til et mindre sted med natur og bedre oppvekstsvilkår for barna, sier Jaime.

– De to eldste barna var små når vi kom til Birkeland, senere kom det to til, og de har alle fått en god oppvekst her, sier Jaime. Etter litt tilpassing så trivdes også jeg mye bedre. Jeg sover bedre og liker godt at det er en mindre og roligere plass. Det er en annen type mennesker her, mer harmoniske og rolige. Nå stortrives jeg, sier han.

Jaime er nå 65 år, og kom til Norge som 29-åring. Den tidligere bibliotekaren og filosofilæreren var aktiv i motstandsbevegelsen i Pinochets Chile, og levde i stadig frykt for pågripelser og tortur. Han måtte flykte landet. Planen var Sverige, men etter første å ha havnet i Oslo ble det vanskelig å komme seg videre til Sverige, noe han er glad for den dag i dag.

– Det er Norge som er hjemlandet mitt nå, og det er her hjertet mitt ligger. Jeg har ikke vært i Chile på 22 år, det var da min mor døde. Jeg tenker ikke på chilensk vis, men har lagt meg til den norske væremåten. Jeg merker det når jeg prater med familie i Chile, at jeg ikke har samme tankesett lengre. I forhold til arbeid er det stor forskjell på Norge og Chile Her dreier det seg om å planlegge bedre før jobben og være punktlig i forhold til avtaler, sier han.

Det var litt tilfeldig at han valgte denne leveveien. Han jobbet tidligere på Jens Sagen på Mjåvann. Han hadde kjøpt en sofa som krevde litt reparasjoner og var derfor interessert i å lære litt av damene som sydde kalesjer. Jobben gav mersmak. Det å gå fra stillesittende kontorjobb til nå å være kreativ og skape noe med hendene likte han godt. Han begynte som møbeltapetserer på Nodeland i 1996, med et lite verksted som da het Faby Møbeltrekk og gardiner. Etter at han flyttet til Birkeland drev han noen år først hjemme i kjeller og garasje, før han flyttet til Vollan-bygget hvor han holder til nå.

I Jaimes arbeidshverdag går det i omtrekk av møbler, reparasjoner og sying av båtputer, klær og gardiner. På vårparten blir det mye jobbing med kalesjer.

– Kundene er fra Grimstad, Lillesand og Kristiansand. Selvfølgelig også fra Birkeland, men det kunne godt vært flere, sier han.

– I noen perioder er det mye å gjøre. Nå er det litt roligere, men jeg har alltid noe å gjøre. Hver dag kommer det folk inn med oppdrag. I dag har jeg fått en kalesjejobb og en omtrekk av sofa, forteller Jaime som opplever at kundene ønsker å ta vare på tingene sine fremfor å bytte dem ut.