Fanny og Lars Helge satser på jordbær

JORDBÆR VED KIRKA. Fanny Horn Birkeland og Lars Helge Birkeland vil satse på salg og selvplukk av jordbær, her ved Birkenes kirke. Dattera Sylvia (8 mnd) er med på sjekkrunden.

Etter at Lars Helge Birkeland avslutta skiskytterkarrieren, har han vurdert litt frem og tilbake hva han vil satse på. Han har jobbet litt hos Aas Laft & Bygg, og han har hjulpet til litt med jordbærplantene til far Trygve og svoger Torstein.

Nå vil han og kona Fanny Horn Birkeland prøve seg som jordbærbønder. Ikke med planter som resten av familien, men bær, både til salg og til selvplukk.

De har nå dyrket frem 12 mål med jordbær like ved Birkenes kirke. Allerede denne uka har de plukkere i gang. Den første uka selger de hjemmefra, langs Justøyveien, når avlingene tar seg opp vil de også selge fra Birkeland, gjerne allerede fra neste uke om avlingene blir som de håper.

Antagelig blir det kommende helg også åpnet for selvplukk av bær på åkeren.

– Hvorfor satser dere på jordbær?

– Vi er gjerne typene som kaster oss ut i det, og vil finne på noe. Det var også nærliggende siden familien kan faget, og vi kan utnytte hjelp og kompetanse fra dem, sier Fanny.

Hun forteller at de har jobbet en god del med det allerede. Arbeidet tok til ved påsketider. Det er mye forarbeid som skal til for at de 7 kilometerne med jordbær skal bære mest mulig bær.

– Det kreves både gressing, klipping, legge halm og ikke minst vanning, og nå er vi kommet til plukking, markedsføring og så salg, sier hun.

De regner med at de to første ukene vil det bli begrensa med bær. Deretter venter de en veldig økning i produksjonen, og de regner med å ha bær til ut august måned.

– De første bærene som er modne er av typen Saga, deretter har vi Korona, men av en langt vennligere type enn vi er vant med fra de seneste årene, sier Fanny.

– Det er klart vi er spente på hvordan avlingene blir. Det kan fortsatt skje mye. Har vi stabilt godt vær så vil vi i beste fall starte med 70 kasser om dagen den første uka, men på topp kan det bli så mye som 6-700 kasser om dagen, forteller Lars Helge.