Leif Johan og Trygve Rugsland starter denne helgen opp med gårdsutsalg i Margot Raens gamle kiosk i Fritunkrysset.
Leif Johan driver Øvre Åbål gård og har i en årrekke levert poteter og grønnsaker til blant annet REKO-ringen og til Sørlandschips. Trygve er barnebarn til Sigmund Rugsland og driver gården på Rugsland. Det var han som kom med ideen om å etablere et gårdsutsalg, og da samboeren hans er barnebarn til Margot var veien kort til å finne et lokale å prøve seg i.
– Det er et pop-up gårdsutsalg. Vi prøver oss frem litt i starten, og har foreløpig satt opp kommende helg, samt to helger, forteller Leif Johan. Åpningstidene vil være klokken 14-18 på fredag og 11-16 på lørdagen.
Leif Johan Rugsland leverer selv et stort utvalg varer fra Øvre Åbål Gård. Han vil fylle hyllene med flere sorter poteter, gulrot, persillerot, rødbeter og polkabeter. I tillegg har han med seg de andre lokale matprodusentene som Slettene Hage, Tjamsland Ysteri, Ogge konfektmakeri, Røyland Gård og Skåre Gård. Han vil også få produkter fra Åmli Gårdsmeieri og fra slakter Jens Eide.
Vi treffer Gunn Elisabeth Slettene ved Slettene Hage som har tatt en tur ned for å se på lokalene. Slettene Hage leverer i første omgang eplemost, men er åpne for å levere mer også fra kafedriften, slik som supper, sauser og gryteretter.
– Vi samarbeider godt alle sammen, og flere av oss er gode kolleger både gjennom REKO-ringen og Sørlandets Bakhage, sier Gunn Elisabeth. Vi satser mye på REKO-ringen fortsatt, men lagrene våre er fulle av eplemost nå, og vi må selge unna som bare det for å få lukket lagerdørene, legger hun til.
– Det blir veldig spennende å se på mottagelsen. Det kommer an på birkenesingene. Vil de ta et ekstra stopp her, lurer hun på. Det er en god mulighet til å støtte bøndene i en vanskelig tid. Jeg oppfordrer alle til å støtte opp om noe nytt og spennende på Strøget.
Leif Johan jobber for å knytte til seg flere lokale leverandører etter hvert.
– Desto flere varer, desto bedre. Vi har fått mange spennende produkter, men det kan gjerne bli flere, sier Leif Johan.
Han regner den første perioden som en testkjøring, både i forhold til varer og til åpningstid, og regner med det går seg til etter hvert.
– Det er spennende. Vi har null peiling på hvordan det blir mottatt. Vi åpner forsiktig, men er gjerne klar for å rykke ut og hente mer varer om det skulle bli behov, ler han.
– Det blir moro å se om birkenesingene setter pris på tilbudet, og vil ha et annet utvalg enn det som er standard i de andre butikkene. Vi kan ikke konkurrere på utvalget, men forhåpentlig på kvaliteten, sier han med et mål om å i hvert fall få vise frem at det blir produsert mye forskjellig her i nærområdet. Tanken er at mens gårdsutsalget har åpent så vil også Odden Klær ha åpent i andre enden av butikken.
Frem til åpningsdagen er det mye aktivitet i lokalet med maling og rydding. Onsdag denne uka kommer kjøl, frys og deler av innredning. Det blir hektisk, men Leif Johan og Trygve er overbevist om at alt skal stå klart til å ta imot de første kundene fredag ettermiddag.