Dramatisk A-finale på Rugsland

Lukten av svidd gummi, lyden av høyt turtall og støvskyer etter bilene på lørdagens kjøring på Rugslandbanen var slående. Utøverne drev med stor idrett fra start til mål i konkurransene, der det ble kjørt flere finaler både i junior- og seniorklassen.

Den aller største dramatikken ble spart helt til slutt og regissør kunne like godt vært Hitchcock. For sekundene etter at A-finalen hadde fått grønt lys, startet dramatikken.

Men vi starter med de yngre og andre kjørerne først.

Veldig mange kjørere var til start fra Birkenes for Kristiansand Automobilklubb (KAK), og flere markerte seg både høyt oppe på resultatlistene og med sterk kjøring.

JUNIORKJØRER. Vinneren av juniorklassen, Martin Hauge, på toppen av seierspallen.

En av dem som markerte seg var junioren Martin Hauge (16), som i sin Ford Sierra var råsterk bak rattet. I høy fart, taktisk kjøring, og med gode svinger var han til slutt suveren blant de i klassen under de voksne. Man kunne se fra indre bane at han behersket løypa godt, og det som skilte han fra de andre i juniorfinalen var hans egenskaper til å lese banen godt.

– Jeg er meget godt fornøyd, forteller Hauge til Birkenesavisa da vi snakker med han rett før premieutdelingen. – Jeg fikk en god start, ledet fra start til mål og så ingen rett bak meg på sisterunden, så da var det bare å kontrollere inn til mål på slutten. Det er første gang jeg vinner ett slikt løp, så det var skikkelig artig, forteller en stolt, men allerede dyktig sjåfør på bane.

A-FINALEN. Det ble kniving helt fra start i lørdagens store finale.

Det var stor kamp ut fra startblokkene i alle finalene, men den aller største «gobiten», i hvert fall for publikum, kom i selveste A-finalen. Et knallsterkt felt på seks biler sjekket turtallet og sto klare da de fikk det grønne lyset. Blant finale-førerne hadde vi tre fra Birkeland. To blad Jansen – der sønn og far Marcus mot Svein Helge Jansen var en kjempeduell. Den tredje fra Birkenes var Lasse Flakk.

Dessverre fikk vi ingen stor familieduell, for bare 70 meter ut A-finalen ble det ett enormt bikkjeslagsmål om tetposisjonen. Der fikk Marcus Jansen en dytt, snurret helt rundt og ble stående igjen på startsletta, mens resten av feltet fortsatte finalen.

Her var vinneren Andre Tronstad lite å gjøre med, men vi fikk et herlig oppgjør om andre og tredje plassen, mellom unge Flakk og mer rutinerte Jansen.

– Jeg kom ut i tredjeposisjon, men greide å kjøre meg opp en plass, og er kjempefornøyd med løpet, forteller Lasse Flakk. – Det er mitt første løp som senior, og da er det jo ekstra gøy å havne på pallen.

bilde 6:
DUELL. Lasse Flakk kommer først ut av svingen, med Svein Helge Jansen rett bak, på vei inn i siste runden i A-finalen.

Svein Helge Jansen er mer rutinert og kjørte sitt første løp allerede i 1990.

– Jeg kom fryktelig dårlig ut og havnet nede på 5. plass eller sist i innledningen etter at Marcus måtte stoppe helt opp, i en svært tett og kronglete start i kamp om teten. Men jeg greide å hente meg inn igjen og tok igjen to av førerne på de fem rundene, forteller den rutinerte bilcrosskjøreren. – I grunnen var det rart jeg kom til mål, for jeg må ha vært i minst tre kollisjoner underveis, og fronten på Volvoen er trøkt godt inn. Så derfor er jeg er godt fornøyd med 3. plassen.

SEIERSPALLEN A-FINALEN. Den «obligatoriske» champagnespruten, denne gang i vann, der birkeneskjørerne Lasse Flakk tok andreplassen, og Svein Helge Jansen 3.plassen. Andre Tronstad vant.

Jansen forteller litt om det flott motormiljøet på Birkeland, når vi snakker med ham etter å ha fått pokalen på podiet.

– Vi er som en stor familie og har vært det i mange år. Vi reiser rundt på stevner med alle i familien, i bobiler og campingvogner. Det er et utrolig gildt miljø for både stor og liten. Her er selvsagt felles interessen for kjøring og bil. Men det sosiale tror jeg er med på å skape både trivsel og utvikling hos oss.

– Men når vi står på startstreken, da er vi hverken «familie eller venner» – da er vi bitre konkurrenter, forteller en av svært mange dyktige sjåfører på lørdagens stevne på Rugslandbanen.

Arrangementet var prikkfritt, de 200 billettene som kunne selges var utsolgt – og arrangøren kan være fornøyd med et flott stevne i fantastisk høstvær.