– Barna skal være trygge på trening

KVALITETSKLUBBARBEIDERE. Ti av de 13 styre- og sportsutvalgsmedlemmene som har vært med i kvalitetsklubbarbeidet. Bak f.v.: Trude Karlsen, Trond Endresen, Hans-Ivar Østensen, Vidar Hornnes, Tommy Ellingsen, Odd Ragnar Helleland, Anette Hangeland og Kjetil Aamlid. Foran: Rune Imenes og Anette Hornnes. Ikke til stede: Kent-Arild Ludviksen, Hege Eikenes og Tone Mollestad. (FOTO: Agder fotballkrets)

Fotballgruppa i Birkenes IL er nå sertifisert som kvalitetsklubb nivå 1. Det betyr blant annet økt fokus på trygge rammer rundt treninger, kamper og sosiale aktiviteter i fotballgruppas regi.

 – Alt vi gjør i trening, kamp og sosialt skal foregå i trygge rammer. Foreldre skal være sikre på at barna er trygge i aktivitet i BIL Fotball, ungdommene skal også føle at det å gå på trening hos oss er trygt. Fotballen skal være et sted hvor man blir inkludert, føler seg trygg og kan utvikle seg på en eller annen måte, sier styreleder i fotballgruppa Kjetil Aamlid til Birkenesavisa.

STYRELEDER. Kjetil Aamlid i BIL Fotball ser allerede positive effekter av arbeidet de 13 medlemmene i styret og sportslig utvalg har lagt ned gjennom vinteren.

I slutten av juni ble fotballgruppa i Birkenes IL sertifisert som kvalitetsklubb nivå 1, etter målbevisst i jobbing i halvannet år.

– Vi informerte fotballgruppas årsmøte i februar 2020 om at vi skulle starte arbeidet med å bli NFF Kvalitetsklubb. Så kom koronaen som gjorde sitt til at oppstarten på arbeidet ble noe forsinka. Vi brukte tida innimellom koronaslagene til å sette oss inn i hva vi skulle jobbe oss gjennom for å bli kvalitetsklubb. I november 2020 samla vi oss og starta jobben for alvor. Det passa fint med en sånn type arbeid i en fjorårssesong som ble amputert og annerledes, forteller Aamlid.

Fokus på samfunns- og verdiarbeid

Rent konkret betyr sertifiseringa som kvalitetsklubb at fotballgruppa i Birkenes IL nå har en helhetlig struktur i alt fra treningsaktivitet til organisering av gruppa og hvilke roller som skal fylles til enhver tid.

– I tillegg har vi en tydelig plan på trener- og lederkompetanse i klubben, og vi har fått ordentlig fokus på samfunns- og verdiarbeidet vårt, som i all hovedsak skal bidra til trygghet for trening, kamp og sosialt for alle spillere, trenere, dommere og andre frivillige som bidrar i klubben, presiserer Kjetil Aamlid. Han understreker at klubben kommer til å ha stort fokus på samfunns- og verdiarbeidet framover. Aktuelle temaer kan være «eat-move-sleep», seksuelle overgrep, trakassering, doping, alkohol, mobbing og rasisme. I løpet av høsten vil klubben arrangere «Trygg på trening med Redd Barna», et seminar i regi av NFF i samarbeid med Redd Barna. Her vil trenere, lagledere og andre deltakere bli stilt overfor en del dilemmaer, som blant annet seksuelle overgrep.

Vanskelige dilemmaer

– De åpenbare spørsmålene som dukker opp er; hva gjør vi hvis vi har mistanke om at en av våre utsettes for seksuelle overgrep? Hvordan skal vi reagere, spør Aamlid og utdyper:

– De vanskelige dilemmaene kan for eksempel være: Er det greit for en trener å være alene med en spiller i garderoben, eller være venn og/eller ha kontakt med spillere på sosiale medier? Er det greit at en trener alltid henter eller kjører den ene niåringen hjem?

– Dette er kjempeviktige og ikke minst vanskelige diskusjoner, men nødvendige tema som også skal ende ut i enda større kunnskap og bevissthet rundt klubbens etiske retningslinjer, understreker styrelederen.

Positive effekter

Til sammen har 13 personer fra fotballstyret og sportslig utvalg vært involvert i kvalitetsklubbarbeidet, fordelt på tre temagrupper; aktivitet og trenerkompetanse, organisasjon og lederkompetanse, og samfunns- og verdiarbeid. Styrelederen ser allerede positive effekter av arbeidet.

– For det første har vi nå lagt en klar plan for rekrutteringsarbeidet, spesielt for de yngste som skal starte på skolen. Der har vi fått veldig god respons, så til høsten starter det opp mange motiverte førsteklassinger og flere trenere på første fotballtrening etter skolestart.

Aamlid er også godt fornøyd med at klubben har klart å holde medlemstallet stabilt gjennom koronaperioden.

– Vi hører om andre klubber som har stor nedgang i antall spillere. Det har vi heldigvis unngått, takket være utrolig engasjerte og tålmodige trenere og lagledere, sier han.

Ros fra kretsen

Klubbutvikler i NFF Agder, Elin Hjemdal, skryter av arbeidet fotballgruppa i Birkenes IL har gjort for å bli kvalitetsklubb.

– Prosessen har vært godt forankret i klubben, de har jobbet jevnt og strukturert med Kvalitetsklubb siden de startet, og det har vært bred involvering i utviklingsarbeidet av klubben både fra fotballstyret og sportslig utvalg, sier Hjemdal i en pressemelding på Agder fotballkrets sin hjemmeside.