Pensjonist Andreas Bjørge er telefonvakt i Kirkens SOS og vaktmester på Misjonshuset i Tønsberg

ANDREAS BJØRGE

70 år , Nøtterøy

Gift med Solveig og har  3 døtre: Helene, Maria og Ingunn.

 

Hva jobber eller driver du med der du bor nå?

Er alderspensjonist, sluttet å jobbe i 2018, 46 år i skatteetaten og i politiet fikk være nok.  På Nøtterøy bor vi fordi to av døtrene våre, Maria og Ingunn, slo seg ned her på øya. To døtre, to svigersønner og 6 barnebarn var grunnen til at vi flyttet hit. Jeg har ingen familie igjen på Sørlandet. Dagene går med til turer på El sykkel og til fots. Jeg er med i ei turgruppe, styremedlem i borettslaget vi bor i, og i et sameie i Grimstad hvor vi har en leilighet. Er også telefonvakt i Kirkens SOS, hvor jeg får ha gode samtaler med folk som trenger det.  Jeg er blitt en slags vaktmester i Misjonshuset i Tønsberg, hvor resten av slekta er engasjert.

Når flytta du fra Birkenes – og hvor bodde du her?

Vi flyttet fra Birkenes i 2018, bodde i Nordåsen Terrasse.

Har du bodd andre steder enn nå, etter at du flytta?

Nei, flyttet direkte til Nøtterøy

Hvorfor flytta du fra heimbygda?

Flyttet fra Birkeland fordi vi hadde barn, svigerbarn og barnebarn på Nøtterøy, samt ei datter på Sørumsand med familie.

Har du noen minner fra Birkenes?

Når jeg tenker tilbake på de 41 årene på Birkeland, så er det de dagligdagse tingene som dukker opp i minnet. Formiddagsturene med Svenn på Elvestien, MC-turene med Svein Arne, bussturene til og fra jobben i byen, gode samtaler på bussen med sambygdinger, kveldsmat på Flå, kaffe på verandaen hos naboen, handletur på Prix, hvor du alltid traff noen kjente. Fikk også være reiseleder på utenlandsturer med Musikken. Og så må jeg også nevnte Svalbardturen med Kjell Bjorå og Sigmund Hauge, en fantastisk opplevelse!

Noe du satte spesielt pris på med heimbygda?

Det er ei lita bygd, og en kan fort komme til å si at alle kjenner alle, men etter hvert er det jo ikke slik. Men jeg må spesielt nevne da jeg ble akutt syk med hjertestans, hvordan alle stilte opp rundt meg, både da det skjedde og etterpå. Folk jeg nesten ikke kjente, fulgte med på hvordan det gikk med meg.  Noen kom og fikset i hagen, noen kjørte inn vinterveden min. Det er slike ting en setter pris på.

Noe du savna eller skulle ønska at var annerledes i Birkenes?

Har ikke tenkt på noe spesielt som jeg savnet da vi bodde der.

Har du fortsatt familie / venner her?

Har ikke familie, men har venner og kjente. Siden vi har leilighet i Grimstad som vi bruker om sommeren, kommer vi til å opprettholde kontakten når vi er der.

Når besøkte du Birkeland sist?

Det må ha vært i fjor sommer.