Slik blir 17. mai

KRANSNEDLEGGING: 10. klassingene Dennis Øverlid og Elsa Bytyqi vil legge ned krans ved bautaen på Tobias’ jorde 17. mai. Seremonien kan også ses på det digitale programmet du finner på kommunens hjemmeside.

Skoletog, folkefest og andre arrangement som samler store folkemengder, er forbudt, men flere av de kjente og kjære programpostene vil bli gjennomført.

Årets 17. maiprogram på Birkeland starter som vanlig med salutt klokka 07.00 presis, slår hovedkomiteen fast i en pressemelding. En time seinere, nærmere bestemt klokka 08.00, heises flaggene på kommunens flaggstenger.

På tusenårsstedet Tobias’ jorde og ved Birkenes sykehjem vil det være speidere som står for flaggheisingen, akkompagnert av henholdsvis Birkeland musikkorps og Birkenes hornmusikk.

Umiddelbart etterpå vil 10. klassingene Elsa Bytyqi og Dennis Øverlid legge ned krans ved bautaen med navnene på birkenesingene som ofret livet under andre verdenskrig.

Korpsene marsjerer

Deretter, fra cirka 08.30 vil bygdas tre korps marsjere rundt i boligfeltene på Birkeland, slik at flest mulig kan få oppleve korpsmusikk fra hagen eller verandaen sin. Se korpsenes marsjruter i faktaboks.

Hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland anmoder på det sterkeste både birkelandsbosatte og eventuelle tilreisende fra områdene utenom sentrum om å overholde gjeldende smittevernregler dersom de møter opp langs marsjrutene for å få et glimt av korpsene.

Drive-in gudstjeneste

Korpsene vil marsjere fram til cirka 11.00. Da er det klart for tidenes første drive-in gudstjeneste i Birkenes. Den finner sted på parkeringsplassen ved Birkenes kirke. Pynt gjerne bilen og ta med flagg, oppfordrer hovedkomiteen.

Umiddelbart etter gudstjenesten starter korpsene på dagens andre marsjetappe, som varer fram til cirka klokka 13.00. Da oppfordres hele Birkenes til å skru på NRK1 og stemme i «Ja, vi elsker» sammen med Det Norske Solistkor. Vi synger 1., 7. og 8. vers.

Kirken oppfordrer til felles bilkortesje tilbake til sentrum etter gudstjenesten.

Digitalt program

Ettersom det er forbudt med innslag som kan samle store folkemengder, blir det ingen taler fra utescenen eller leker for barna på Tobias’ Jorde i år. Den populære folkefesten i Birkeneshallen har også måttet ofres på koronavirusets alter.

I stedet har hovedkomiteen og festkomiteen alliert seg med videokompetente krefter i bygda og produsert et digitalt program med tale for dagen av Linda Hye, kransnedleggelse og tale av 10. klassinger fra Valstrand skole, underholdning og levende naturbilder fra Birkenes.

Det digitale programmet vil bli gjort tilgjengelig på kommunens hjemmeside om morgenen 17. mai.