Får ikke fullføre

BEFARING: Planutvalget på befaring. Arealplanlegger Øyvind Raen (t.v.) orienterer.

Såle og ringmur står klar, men noen garasje oppå tillater ikke politikerne.

– Når alle naboene er positive, så kan ikke jeg finne en grunn til å si nei. Når det gjelder vann og avløp, antar jeg dette går midt i veien og ikke utgjør noe problem. Jeg synes vi skal si ja, og jeg synes dette skal være lov uten å søke. Bygget kommer ikke i konflikt med sikt eller brøyting, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) i planutvalget onsdag.

En huseier i Nordåsen har søkt om, og fått nei til å bygge garasje på tomta. Under planutvalgets befaring onsdag kunne politikerne observere en naken såle og ringmur på eiendommen. Byggverket er anlagt 40 centimeter fra den kommunale veien.

– Det er problematisk at vi skal regne med vann og avløp ligger midt i veien, som Tveit tar ordet for. Det er lett å vedta seg inn i problemer. Det er allerede garasje på eiendommen, men det er underordnet. Vi må ta hensyn til vann og avløp, sier varaordfører Anders Christiansen (Ap).

Avstandskrav

I saken blir det Tveit mot røkla, og dermed får Fylkesmannen klagen på sitt bord. Flertallet støtter seg på administrasjonens anmerkninger i saken. Derfra påpekes det at avstanden til kommunal vei er for kort, og at garasjen ligger for nærme kommunalt vann og avløp.

– Jeg vil veldig gjerne være positiv, men jeg kjenner til at det er lagt garasjer over vannledninger tidligere. Vi kan få større problemer enn vi ønsker, også med brøyting. Det er for mange praktiske ulemper med dette tiltaket, sier Arild Windsland (H).

I klagen på avslaget forteller huseier at arbeidet er startet i god tro. Vedkommende skriver at tømreren forhørte seg om vann og avløp, og det ble ikke observert noen rør under graving. Samtlige naboer har samtykket til at garasjen bygges.

Ingen synsing

– Avstanden til kommunal vei er liten, og jeg er redd vi setter presedens med et vedtak. Jeg er skeptisk til dette tiltaket, sier Anders Topland (Sp).

Byggesaksavedelinga ønsker ikke at det gis tillatelse til tiltak som ligger nærmere fire meter til vann og avløp av hensyn til vedlikehold. Under befaringa er det uklart nøyaktig hvor vann og avløp går, men det avvises at de ligger midt i veien.

– Vi kan ikke bare synse, og tro vann og avløp ligger midt i veien. Det er også en utfordring med sikt når garasjen ligger 40 centimeter fra veien, sier Ragnhild Aasen (H).