Mista følelsen i føttene

SISTE RUNDE: Øyunn Bygstad (t.h.) legger ut på åttende og siste runde, sammen med ultraløperkollegene Mari Melom Kristensen og Øystein Lorentsen, som løp henholdsvis tre og fire runder.

Åtte runder i gubbeløypa ble en drøy påkjenning, selv for en dreven ultraløper som Øyunn Bygstad.

– Det har gått overraskende bra, men det har også vært overraskende tøft. Alle som kjenner løypetraseen her vet at det er ei blaut løype, men i år er det ille!

Sykepleier, tobarnsmor og ultraløper Øyunn Bygstad fra Arendal har nettopp hatt seg en aldri så liten høneblund på en madrass på gulvet i Idrettshuset i Birkenesparken. Med start i 12-tida fredag formiddag har hun lagt bak seg syv runder i den knallharde og søkkblaute gubbeløypa.

– Det gikk greit helt fram til nedbøren kom i natt. Det er veldig mørkt der ute, og i det sterke lyset fra hodelykta ble regndråpene som lysende isnåler som forstyrret synet slik at jeg ikke kunne se myra. Det er blitt mange fall. Da går tempoet ned, og en blir kald, forteller 35-åringen.

Måtte tine opp føttene

Hun brukte mellom fire og fem timer på de første rundene. De siste har gått tråere.

– Jeg lå bra an til å klare ni runder helt til regnet begynte. Da var det null grader, og jeg ble veldig kald. Til slutt kunne jeg ikke kjenne føttene mine. Da måtte jeg ta en pause og tine dem opp. Da fikk jeg litt ekstra tid, og det var deilig, forklarer ultraløperen.

Hun bruker åtterundersstuntet som trening til det 1001 kilometer lange The Mega Race gjennom Tyskland, Tsjekkia og Østerrike neste sommer.

Nå gjenstår én runde. Den skal hun ta om en halvtime, sammen med de snaut fem hundre andre løperne som har meldt seg på langløypa i Svalandsgubben skauløp.

– Da skal jeg legge meg bak der og bare glede meg over at det er sisterunden og at jeg har klart det, smiler 35-åringen som løper for Romerike Ultraløperklubb.

53 og en halv time

Sisterunden fullfører hun på fire og en halv time, en temmelig god prestasjon i seg selv, spesielt de ekstremt blaute løpsforholdene tatt i betraktning. Totalt bruker hun 53 og en halv time på de åtte rundene. Planen for kvelden er klar:

– Da skal jeg ta et langt bad, og så skal jeg sove, sier Øyunn Bygstad, som hadde med ektemannen og datteren som støtteapparat.

Hun sender også en takk til alle som heiet og hjalp henne underveis.

– Noen hadde lagt ut Kvikklunsj, ett sted kom en dame løpende etter meg med en banan, og et annet sted var det en som tilbød meg nyplukka gulrøtter, forteller Bygstad.

Hun var heller ikke alene om å løpe flere enn én runde i gubbeløypa i år. Med start lørdag klokka 22.00 løp Jakob Kallevik, Erlend Haukland (begge Kristiansand løperklubb) og Øystein Lorentsen (Treungen IL) fire runder, mens Mari Melsom Kristensen (Kristiansand løperklubb) løp tre runder i den 27 kilometer lange gubbeløypa.