Vil hjelpe steinknusere

INNSAMLING: Eiliv Sørhus, Andreas Mosveen, Marte Marie Almquist og Adelie Hatling er klare med bøssa torsdag ettermiddag.

Folkehøgskolen samler inn til Indiske arbeidere.

– I år samler vi inn penger til selvhjelpsgrupper i India. De hjelper steinknusere med sikkerhetsutstyr, andre karrieremuligheter og andre ting, sier Marte Marie Almquist til Birkenesavisa.

Potensielt kan 130 elever ved den lokale folkehøyskolen ta til gatene torsdag ettermiddag. Da går årets bøsseaksjon av stabelen. Elevene samler inn penger til indiske steinknusere.

– Steinknuserne er ofte de fattigste i området. De har lange arbeidsdager og lav lønn, og mange må gi seg i ung alder. Dermed mister de inntekter, og barna er nødt til å komme seg ut i samme type arbeid, sier Eiliv Sørhus.

Fattigdommen som steinknuserne lever med, fører også ofte til barneekteskap, og pengene som samles inn vil også gå til informasjonsarbeid rundt dette.

– Indere som jobber med å knuse steiner blir ofte syke. Det er tungt å bære stein, og det er mye støv i lufta. Et mål for selvhjelpsgruppene er å sikre arbeidsplassen, et annet å skaffe alternative arbeidsplasser, sier Andreas Mosveen.

Han forteller at elevene er motiverte for å gå med bøsse, og understreker at jo bedre jobb elevene på folkehøyskolen gjør, jo bedre kan framtida til steinknuserne bli.

– Det er viktig at vi som har mulighet til å hjelpe, faktisk gjør det. For det er vanskelig for dem å hjelpe seg selv, sier Adelie Hatling.