Lader opp med kona

KONA SOM SKYTETRENER: Når Lars Helge Birkeland skal finpusse skyteformen fram mot OL i Pyeongchang er kona Fanny Horn-Birkeland med som trener. Her fra et pressetreff i Trysil for tre år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland er tatt ut på normaldistansen i OL, og lader opp på hjemmebane.

Siste uka før avreise til Pyeongchang vil Lars Helge Birkeland tilbringe hjemme på Lillehammer. På programmet står blant annet skyteøkter med kona Fanny som trener.

– Hun kjenner meg veldig godt og ser fort feil jeg gjør. Det bygger selvtillit å få sånne ting på plass, sier den OL-uttatte skiskytteren på telefon fra Anterselva søndag kveld.

Den italienske skiskytterbyen var vertskap for siste verdenscuprunde før OL. For landslagsløperen fra Mollestad endte den med både opptur og nedtur; en knallsterk 6. plass på sprinten fredag ble etterfulgt av en absolutt godkjent 9. plass på jaktstarten lørdag og en ikke spesielt oppløftende 26. plass på fellesstarten søndag.

På sprinten skjøt han to fulle hus og leverte en av sine beste prestasjoner denne sesongen. På fellesstarten ble det tre bom på andre liggende skyting.

Nest beste på sprinten

På sprinten var birkenesløperen nest beste nordmann. Best var igjen Johannes Thingnes Bøe, som vant foran Martin Fourcade. På jaktstarten var lillebror Bøe helt utilnærmelig og vant i utklassingsstil foran franskmannen. Med Emil Hegle Svendsen og Erlend Øvereng Bjøntegaard på henholdsvis 5. og 11. plass, i tillegg til Birkeland på 9., ble det en sterk norsk laginnsats.

På fellesstarten tok Bjøntegaard sin første pallplass i verdenscupen med en 3. plass. Denne gang var Tarjei Bøe beste nordmann på 2. plass. Vant gjorde Martin Fourcade, mens Johannes Thingnes Bøe skjøt seg bort og måtte ta til takke med 6. plassen. Med Hegle Svendsen på 7. og Henrik L’Abée Lund på 11. plass, leverte nordmennene igjen en stor laginnsats, mens Lars Helge Birkeland var dårligst av de norske OL-uttatte løperne.

Uvanlig mye bom

– Tre bom på liggende er ganske uvanlig til Lars Helge Birkeland å være – er du sikrere på stående enn på liggende skyting?

– Jeg har vært det denne helga, men jeg tror egentlig det er ganske likt over tid.

– Hva tenker du når du skyter tre bom på én skyting?

– Der og da er det selvsagt kjedelig, for da har du spolert sjansene i det løpet, men jeg har fortsatt trua på at jeg skal skyte fulle hus neste renn. Det er ingen som går gjennom en sesong uten å bomme, det er noe av det som er fascinerende med denne idretten.

Styrka sjanser

– NRKs kommentator mente før søndagens fellesstart at du hadde styrka sjansene dine til å få gå det som er av distanser under OL. Hva tror du selv?

– De ble vel litt svekka i dag igjen da Bjøntegaard kom på pallen. Jeg blir vel overraska hvis jeg får gå alt, men også hvis jeg ikke får gå noe.

– Du styrka vel sjansene dine til å få gå sprinten i alle fall?

– Ja, det tror jeg. Det kan være de vurderer meg som en sterkere 20-kilometerløper også, men fellesstarten er rimelig safe, for der er jeg kvalifisert (via 11. plassen i verdenscupen sammenlagt, journ. anm.). Stafetten er jeg også rimelig sikker på at jeg får gå, men en kan ikke være helt sikker på noe i dette gamet.

Er i rute

– Hva tar du med deg til OL fra denne siste verdenscup-helga?

– Jeg føler at jeg er i rute. Jeg var litt sliten i dag, men hvis jeg får hvilt nå og gjort en god jobb de siste to-tre ukene fram til OL, så skal det bli bra, dette. Det er ikke så mye hokus pokus å få gjort, egentlig. En må passe på å ha maksimalt med overskudd og være frisk i beina. For skytinga sin del gjelder det å bygge sin egen selvtillit og tro at en er god, så skal det gå bra.

– Hva vet du om forholdene som venter dere i Pyeongchang?

– De sier det er mye skiftende vær med store temperatursvingninger, så det blir spennende å se. Men jeg takler det meste, så lenge det blir jevne forhold, så skal det gå greit.

Medaljesjansene

– Hva tror du om medaljesjansene i OL etter den siste verdenscup-runden? 

– Nei, de er vel omtrent som før, hehe.

– Stor sjanse for medalje på stafetten, med andre ord. Hvordan er sjansene for å hamle opp med folk som Fourcade og Thingnes Bøe i et individuelt renn?

– Hvis de er på sitt absolutt beste vet jeg at det er fryktelig vanskelig å slå dem, men hvis de har en dårlig dag, så er det bare å gripe sjansen.

Har fått spørsmål om Bjørndalen

Birkenesløperen har ikke opplevd noen direkte mediestorm etter OL-uttaket, men bekrefter at det kom noen spørsmål om vrakinga av Ole Einar Bjørndalen.

– Hva svarte du på det?

– Jeg synes først og fremst det er kjedelig at det ikke har funka for ham denne sesongen som vi vet at det kan. Vi vet jo at han er bedre enn det han har fått vist i vinter. Men det går ikke an å ta ut folk på skjønn. Vi andre satser jo like hardt, så det hadde vært like urettferdig for oss å ikke bli tatt ut.

Personlig skulle han gjerne sett evighetsmaskinen fra Simostranda i OL.

– Ole Einar er helt klart en ressurs. Jeg har sjøl hatt gleden av å bo på rom sammen med ham på samlinger, og vet at han har masse å bidra med. En helt unik erfaring, ikke minst, sier Lars Helge Birkeland.

Han blir i Anterselva fram til torsdag denne uka. Deretter går turen altså hjem til Lillehammer og ei ukes OL-oppladning på egenhånd, før de norske skiskytterne setter seg på OL-flyet 2. februar.

Får ikke gå sprinten

Erlend Bjøntegaard (27) er tatt ut til OL-sprinten i skiskyting sammen med Emil Hegle Svendsen og brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø.

Det har den norske landslagsledelsen bestemt dagen etter at Bjøntegaard feide inn til 3.-plass på fellesstarten i Antholz.

Karrierens første besøk på seierspallen i verdenscupen kom med andre ord på best mulig tidspunkt for Bjøntegaard.

– De som går sprinten og jaktstarten i OL er to brødre Bø, Svendsen og Erlend Bjøntegaard, sier landslagstrener for skiskytterherrene, Egil Kristiansen, til NRK.

Kongsberg-utøveren får dermed sjansen foran Lars Helge Birkeland og Henrik L’Abée-Lund. Nylig var han også mannen som frarøvet Ole Einar Bjørndalen en plass i den norske OL-troppen.

– Han har vist formstigning og har pallplass på det siste rennet før OL. Og en pallplass teller mye, sier Kristiansen.

Birkeland er på sin side tatt ut til normaldistansen i OL sammen med Svendsen og Bø-brødrene. Mennenes normaldistanse gås 15. februar, mens sprinten og den påfølgende jaktstarten gås 11. og 12. februar.

Fra før er det bortimot helt sikkert at Birkeland, Bø, Svendsen og Thingnes Bø utgjør det norske laget på stafetten som avslutter skiskytternes OL.