Tøff VM-start for Håkon

PÅ VEI TILBAKE: Med sjette beste langrennstid på normalprogrammet viste Håkon Svaland at han er i ferd med å finne tilbake til toppformen etter sykdommen som satte han utenom de to første VM-øvelsene. (Arkivfoto)

SKISKYTING. Håkon Svaland fikk det som ventet tøft på gårsdagens 15-kilometer normalprogram med fire skytinger i junior-VM i Presque Isle, USA. Med litt høyere treffprosent kunne han imidlertid vært inne blant de 10-15 beste.

PÅ VEI TILBAKE: Med sjette beste langrennstid på normalprogrammet viste Håkon Svaland at han er i ferd med å finne tilbake til toppformen etter sykdommen som satte han utenom de to første VM-øvelsene.  (Arkivfoto)

PÅ VEI TILBAKE: Med sjette beste langrennstid på normalprogrammet viste Håkon Svaland at han er i ferd med å finne tilbake til toppformen etter sykdommen som satte han utenom de to første VM-øvelsene. (Arkivfoto)


Den talentfulle svalenderen holdt nemlig bra fart i sporet. Sjette beste langrennstid lar seg absolutt høre, spesielt med tanke på at VM-oppkjøringen og dermed toppformen ble ødelagt av sykdom. På standplass gikk det imidlertid litt for mye i hytt og pine for 20-åringen. Det åpnet greit med en bom på første skyting. På de neste ble det henholdsvis tre, en og to bom. Med totalt syv tilleggsminutter havnet friskusen fra Svalandsheia helt nede på en 32. plass, drøye fem og et halvt minutt bak vinneren, lagkamerat Tore Leren fra Alvdal. Med to bom knep han seieren ett fattig sekund foran franske Aristide Begue, som var eneste løper med feilfri skyting denne dagen. Martin Femsteinevik og Jarle Midthjell Gjørven sørget for en god dag sett med norske øyne, med henholdsvis 5. og 14. plass. Femsteinevik med kun én bom, Midthjell Gjørven med tre.
Med normal uttelling på standplass (16-17 treff) ville også Håkon vært inne blant de 10-15 beste. Det er derfor grunn til å håpe at han får gå fredagens stafett over 4 x 7,5 kilometer. Med Leren (gull på normalen og sølv på sprinten), Midthjell Gjørven (bronse på jaktstarten), Femsteinevik og Svaland burde Norge ha et svært slagkraftig lag. Det tror også leder av skiskyttergruppa i Birkenes IL, Torfinn Løland.
– Håkon er ikke stabil nok på standplass ennå, så et normalprogram med tilleggsminutter er ikke det beste for ham. Men han kan absolutt gjøre en god stafettetappe, for der er det mindre skyting og mer ammunisjon. Jeg håper han får gå en etappe der, for da har Norge et medaljelag, sier Løland.
Stafetten går fredag klokka 18.30 norsk tid.