Designoppvåkningen

BÅDE OG: Kine og Kristoffer trives godt med å bo og jobbe sammen. Interiør og design er blitt et felles prosjekt de lever og ånder for. FOTO: Anne Bråtveit

Noe skjedde da den lite interiørinteresserte miljøgeografen, med saksbehandlerjobb i staten, begynte å pusse opp hjemme.

I dag arbeider hun på heltid med å designe og bygge interiørløsninger sammen med kjæresten.

På Facebook og Instagram dukker det stadig opp bilder av ulike tablåer kreert på kjøkkenbenken hos Kine Eng. Det kan være en bambushylle dekorert med små trendy keramikkvaser. En trefjøl hengt på veggen som et maleri, akkompagnert av et palmeblad i en vase. Eneboligen i Drammen er blitt en kreativ sone der Kine får utløp for sin nyutsprungne lidenskap for design og fotografering.

Designeventyret begynte for fem år siden, da Kine og samboeren Kristoffer Eng skulle pusse opp sin første felles leilighet på Tøyen i Oslo.

– Det morsomme er at jeg virkelig ikke var så interessert i interiør. Da du var ferdig med arkitekturstudiene dine i Aarhus og skulle flytte inn til meg, sa du at det ikke så ut hos meg, sier Kine og ser tilgjort strengt bort på sin samboer før de begge bryter ut i latter.

Jakten på kvalitet

Leiligheten på Tøyen var et oppussingsobjekt. Arkitekten Kristoffer tok føringen, mens Kine med sin miljøbakgrunn fokuserte mest på at de skulle bruke bærekraftige materialer.

– Vi hadde en idé om å finne et kjøkken i heltre for å få den riktige kvalitetsfølelsen. Men det var bare noen få forhandlere som tilbød heltre, det meste var finert eller imitasjoner, sier Kine.

Kristoffer jobbet på den tiden som arkitekt i Oslo kommune.

– Jeg holdt på med et arrangement der vi designet noen bord i bambus til en stand, sier Kristoffer.

– Det var da vi innså at bambus, i tillegg til å være bærekraftig, også så mye mer organisk enn andre tresorter, på grunn av mønsteret stavene skaper i treverket, legger Kine til.

ESTETISK BLIKK: Kine følger magefølelsen og setter sammen ulike elementer i attraktive tablåer. Benken under bildet er fra IKEA, mens lenestolen heter Visu og er designet av finske Mika Tolvanen for danske Muuto. FOTO: Anne Bråtveit

Kjøkkenkomplimenter

Kristoffers bambusbord ga dem ideen til å bygge sitt eget kjøkken i bambus. De bestilte bambusplater som ble levert hele på døra. Den nevedyktige arkitekten snekret kjøkkenet selv, og komplimentene fra venner og bekjente lot ikke vente på seg. Det var tydeligvis flere som slet med å finne et kjøkken med lignende kvaliteter.

Kine ble imidlertid raskt gravid, og med det dukket det opp et behov for større plass.

– Vi kommer begge fra Drammen og fant ut at vi like godt skulle flytte tilbake hit, sier Kine.

For en 50 kvadratmeter strøken leilighet på Tøyen fikk de en enebolig på 150 kvadratmeter, kun ti minutters gange fra Drammen sentrum. Kine gikk etter hvert ut i permisjon og kunne hengi seg til oppussing i permisjonstiden.

Åpnet opp

– Huset hadde fungert som generasjonsbolig og bar preg av det, med mange ganger og små rom. Vi åpnet opp begge etasjer og la inn nye store vinduer på nordsiden, der det ikke er innsyn fra naboer.

De beholdt det gamle undergulvet som ble slipt og lakket med en hvitpigmentert klarlakk. Øvrige vegger og tak ble i hovedsak malt kritthvite, med ulike veggpartier i en mørk fargetone som heller mot svart. Kjøkkenet var det en selvfølge at de skulle lage selv.

– Vi ville ha bambus igjen, men denne gangen brukte vi en komprimert bambustype. Det vil si at bambusen er tatt fra hverandre og så presset sammen igjen, noe som gir et annet mønster enn den andre mer vanlige typen vi brukte første gang.

Bambusfrontene skiller seg ut i det hvite havet og skaper et varmt innslag i det åpne kjøkken- og stuerommet.

– Da vi jobbet med dette andre kjøkkenet, gikk det opp for oss hvor mange ulike bruksområder bambus i virkeligheten har, og hvor mye man kan gjøre med det, sier Kine.

ET VITNE: Skjenken i teak kjøpte Kine før hun traff Kristoffer, og hun mener den beviser at hun hadde estetisk sans før de ble kjent. FOTO: Anne Bråtveit /

Mye å se på

For en designkjenner vil hele huset oppleves som et lite galleri der kjente objekter laget av norske og internasjonale designere står side om side med små funn fra loppemarked og navnløse objekter med affeksjonsverdi.

– Jeg merket at jeg syntes oppussingen var kjempegøy, og Kristoffer og jeg storkoste oss med å gjøre det sammen.

De bestemte seg for å etablere et eget firma som kunne tilby spesialdesignede kjøkken-, bad- og garderobeløsninger i bambus. Med det ble Ask og Eng en realitet.

I dag har paret brukt alle sparepengene sine på et eget showroom og verksted. Designmagasiner fra det store utland skriver om dem, og Kines styling på sosiale medier følges nå trofast av tusenvis av designfrelste sjeler.

For Kine og Kristoffer ansees ikke små uoverensstemmelser eller ekteskapelige krangler på jobb som negativt stress.

– Vi har jo våre diskusjoner, men det bringer oss nærmere hverandre. Dette er et felles prosjekt som vi begge er interessert i.

 

Marianne Lie Berg

 

GJENNOMLYST: Ved å åpne opp mange av veggene i første etasje har de fått lyset til å flomme inn i huset. FOTO: Anne Bråtveit