Utviklinga stagnerte

VEILEDER: Når Lars Helge gjennomfører ei rein skyteøkt på skiskytterstadion i Birkenesparken, følger Fanny med på hver bevegelse og hvert treff. – Jeg er veldig glad for at jeg har jobber å gå til, ellers ville nok overgangen blitt veldig stor, sier den pensjonerte toppskiskytteren.

La opp i vinter. Nå veileder hun ektemannen.

Fanny Horn Birkeland fikk en uønsket avslutning på skiskytterkarrieren sist vinter. Nå er hun imidlertid i sving med skiskyting igjen, som veileder for ektemannen og trener på NTG Lillehammer.

– Jeg tok avgjørelsen under VM, at jeg ville gi meg etter sesongen, men så ble det litt annerledes enn jeg hadde tenkt. Jeg hadde jo tenkt å gå skirenn ut sesongen, og hadde veldig lyst til å gå de siste to World Cup-rundene, men det fikk jeg ikke lov til av forbundet. Jeg ble rett og slett ikke tatt ut, og det var litt kjedelig, sier Oslo-jenta med åtte sesonger på elitelandslaget på CV’en.

Hun innrømmer at det var laber stemning i heimen da både hun og ektemannen Lars Helge Birkeland ble vraket fra verdenscupavslutninga i Holmenkollen, men angrer ikke på avgjørelsen om å gi seg som skiskytter.

– For meg var det en riktig avgjørelse. I motsetning til Lars Helge så husker jeg bedre de dårlige dagene enn de gode dagene, og blir det for mange dårlige dager på jobben, så klarer man til slutt ikke se hvorfor man skal fortsette, forklarer hun.

Har stagnert

Fanny Welle-Strand Horn, som hun het før hun giftet seg med Birkelands store skiskyttersønn, debuterte i verdenscupen allerede som førsteårs senior i 2009. Det skulle imidlertid gå seks år før hun tok sin første individuelle verdenscupseier, i 2015. Da hadde hun allerede tatt stafettmedalje i OL året før. I 2016 ble medalje på VM-stafetten på hjemmebane i Holmenkollen, men sist sesong slet hun med å hevde seg i verdenscupsirkuset.

– Jeg har jobbet og jobbet, spesielt med skytinga, men klarer ikke å få det ut i konkurranser. I motsetning til Lars Helge ser jeg ikke hvordan jeg skal kunne utvikle meg som skiskytter, og da er det ikke riktig å legge ned så mye arbeid som denne jobben faktisk krever, sier hun, og fortsetter:

– Da kan jeg heller bruke tiden på å hjelpe Lars Helge å få ut sitt potensiale, veilede ham litt, for jeg føler han har mye mer å hente, forteller 29-åringen.

Orienteringstrener

Så nå følger hun ektemannen på enkelte treningsøkter, dytter ham på hardøktene og hjelper til på skytebanen. I tillegg har hun et vikariat som hjelpetrener på skiskytterlinja på NTG Lillehammer og trenerjobb i Lillehammer Orienteringsklubb. Oslo-jenta kan nemlig skilte med en rekke NM-medaljer i orientering så vel som stafettbronse i nordisk mesterskap. Hun ser imidlertid ikke for seg en framtid som trener.

– Det er veldig fint i en overgangsperiode, men det er vanskelig for meg å satse på en trenerkarriere så lenge Lars Helge satser på skiskyting. Nå skal jeg bruke litt tid på å finne ut hva jeg har lyst til å drive med. Jeg har hatt lyst til å starte eget selskap. Jeg er jo ekstremt huslig av meg og liker veldig godt å lage mat, organisere og arrangere, så kanskje noe innen event, sier den pensjonerte toppskiskytteren.

Vil flytte til Sørlandet

Barn er det ingen umiddelbare planer om.

– Selvfølgelig skal vi ha familie en gang i fremtiden, vi også, men det er ikke derfor jeg slutter, nei, slår hun fast overfor Birkenesavisa.

Og paret blir boende på Lillehammer så lenge Lars Helge satser for fullt. Deretter blir det Sørlandet.

– Vi har helt klart planer om å flytte sørover, og vi er stadig på utkikk, så hvis det er noen som leser dette som skal selge et sted ved sjøen litt billig, så er det bare å si ifra, ler Fanny Horn Birkeland.