Satser på medalje i Sør-Korea

HAR MER Å GÅ PÅ: Lars Helge Birkeland er allerede en av de aller beste skytterne i verdenscupsirkuset, men mener han kan bli enda bedre. – Jeg har nok tre-fire prosent å gå på, sier landslagsskiskytteren som har som mål å ta en individuell medalje i PyeongChang-OL neste år.

Fornyet landslagstillit gir tro på OL-medalje.

Sist vinter leverte Lars Helge Birkeland sin hittil beste sesong som skiskytter. Likevel ble han vraket fra flere VM-distanser og verdenscupavslutninga i Holmenkollen. Vi har bedt landslagsløperen oppsummere 2016-17-sesongen og peke ut målet for kommende vinter.

– Det er min mest stabile sesong noen gang. Jeg er godt fornøyd med at jeg ikke gjorde så mange skikkelig dårlige løp, men skulle gjerne hatt enda flere topplasseringer, forteller 29-åringen.

– Din beste sesong så langt?

– Ja, det kan du godt si. Men jeg skulle gjerne vært på pallen, da.

Birkenesavisa møter Lars Helge og kona Fanny på skiskytterstadion i Birkenesparken på selveste 1. mai. Etter ei langhelg på Birkeland og Sørlandet for å besøke familie, rekker de ei skyteøkt før returen til Lillehammer, hvor paret bor et steinkast fra Birkebeineren skistadion.

Birkelandsgutten har lagt bak seg en god sesong. Regner vi med sesongstarten på Sjusjøen i november, kan han skilte med ni topp 20- og fire topp 10-plasseringer vinteren 2016-17.

Kollen-vrakinga største nedtur

Når han blir bedt om å plukke ut ett høydepunkt fra sesongen han har lagt bak seg, står valget mellom 9. plassen på normalprogrammet i VM i Hochfilzen og 4. plassen i samme øvelse i første verdenscuprunde i Østersund i desember. Han velger 9. plassen i Hochfilzen.

– Jeg var fornøyd med at jeg klarte å levere på den ene sjansen jeg fikk i VM, forklarer han.

For etter å ha levert sin sterkeste og mest stabile sesongstart, ble birkenesløperen først vraket fra alle VM-øvelsene unntatt normalprogrammet. Deretter fikk han beskjed om at han ikke fikk gå den avsluttende verdenscuprunden i Holmenkollen. Dét var sesongens største nedtur.

– Jeg synes det var så soleklart at jeg burde få gå i Kollen. I VM kunne jeg forstå at de prioriterte som de gjorde, men i Kollen burde jeg fått sjansen, sier 29-åringen, og legger til:

– Men det er som det er, en må bare gå videre og bli enda bedre til neste år og forhindre at det skjer igjen.

Fornyet landslagstillit

Nylig offentliggjorde Skiskytterforbundet landslagsuttaket for neste sesong. Der var Lars Helge Birkelands navn med.

– Jeg var veldig glad for å få en ny sjans. Det er den beste treningsgruppa å være i, og det er jo OL neste år, så det er ingen ulempe å være på et landslag. Det betyr endel utstyrsmessig, du slipper å teste ammunisjon sjøl, du har egen smører som tar seg av skiparken, og så får du det samlingsopplegget som kreves, sier han.

– Det betyr vel litt økonomisk også?

– Ja, du får litt i stipend, men det er først og fremst mye logistikk som må ordnes hvis du står på egenhånd, påpeker Birkeland.

Har funnet sin plass

– Dette blir din tredje sesong i det beste selskapet – føler du at du er etablert på landslaget nå?

– Etablert og etablert. Jeg føler jeg har funnet min plass i gruppa og er etablert sånn sett, men en må levere hvert år for å få være med videre, sier han.

– Følte du deg sikker på å bli tatt ut denne gangen?

– Jeg følte jeg hadde en god sjanse, men var ikke helt sikker, så det var deilig å få bekreftelsen, sier mollestadgutten.

Gode og dårlige dager

– Du har vært skiskytter på fulltid i ni år nå – hvordan er livet som toppskiskytter?

– Det er veldig mange fine dager, men også noen kjedelige stunder og harde treningsdager. Som ellers i arbeidslivet går det opp og ned, men det er absolutt flest fine dager, sier Birkeland.

– Hvordan er en typisk fin dag som skiskytter?

– Det er jo når sola skinner og en kan være ute og gå timevis på ski, eller når kroppen fungerer og en kan kjøre på i konkurranser og hardøkter, det er dét som er de gode dagene. En glemmer fort de dårlige dagene og så husker man de godt.

– Hvordan kan en dårlig dag arte seg?

– Det er når alt er dritt. Hvis det regner, det er tre grader, du skal ut og stake, og så knekker piggen når du er halvveis på turen, alt skjærer seg på én gang, da er det seigt!

Blir ingen ny Ole Einar

– Hvor finner du motivasjonen til å fortsette sesong etter sesong?

– Det er ekstremt gøy når man lykkes og får til det man har trent på lenge, og så er det en motivasjon å bli enda bedre og få enda flere av de gode dagene. Det er gøy å være på tur når ting fungerer.

– Ole Einar Bjørndalen jager fortsatt det perfekte løpet – er det sånn for deg også?

– Det er klart, en er alltid på jakt etter det perfekte, treffe alle blinkene, kjenne at en bare kan kjøre på i sporet. Men jeg kommer nok ikke til å holde på så lenge som ham, det er temmelig sikkert.

Første snøsamling i mai

Landslagsløperen er allerede i gang med forberedelsene til neste sesong. Fra et vårlig Birkeland gikk turen hjem til Lillehammer, hvor landslaget hadde sin første samling – på snø! – på Sjusjøen sist uke. – Hva skal du gjøre for å stabilisere deg blant de ti beste og endelig ta den individuelle pallplassen du ønsker deg i World Cup, VM eller OL?

– Jeg skal fortsette på jobben jeg begynte på i fjor med landslagstrener Egil Kristiansen og skytetrener Siegfried Mazet. Det blir å jobbe videre med å forbedre skiteknikken og få litt høyere kapasitet. På skytinga følte jeg at jeg tok et steg i år, men jeg tror jeg fortsatt har tre-fire prosent å gå på. Hvis jeg i tillegg klarer å ta tjue-tredve sekunder på ei mil i sporet, så begynner det å bli bra.

Satser fem sesonger til – minst

– Kona Fanny ga seg som toppskiskytter sist sesong, du blir 30 i februar – hvor lenge får vi se deg i verdenscupsirkuset?

– Sånn det ser ut i dag har jeg som mål å delta i OL’et som kommer og ett OL til, så får vi se. (PyeongChang i Sør-Korea i 2018 og Beijing i Kina 2022, journ. anm.)

– Har du ett spesielt mål du må oppnå før du gir deg?

– Jeg har lyst på en medalje i VM eller OL, dét er hovedmålet.

– Kommer den allerede i PyeongChang?

– Ja, jeg tror jeg har gode muligheter, egentlig, så det handler bare om å få muligheten og gripe sjansen.