På langtur med konfirmasjonssykkelen

SPREKT MÅL: Kristian Jon Svalands mor ville ha fylt 100 år i år. I den anledning bestemte Svaland seg for å sykle på den 54 år gamle konfirmasjonssykkelen til Oslo. Det ble et lite hinder underveis, og han kom hjem med to sykler.

Med wienerbrød og bananer satte Kristian Jon Svaland kursen til Oslo med sin 54 år gamle DBS for å hedre moren.

– Hadde min mor levd hadde hun vært 100 år nå, forteller Kristian Jon Svaland.

I forbindelse med dette bestemte Svaland seg for å sette seg på sin 54 år gamle konfirmasjonssykkel og sykle fra Svaland til Oslo. Moren var nemlig født og oppvokst i Oslo, og bodde i hovedstaden helt til hun møtte ektemannen fra Svaland og ble bondekone.

– Jeg ønsket å markere jubileet, og det ble en flott opplevelse og noen fine dager på sykkel, forteller han.

Punkterte

Svaland startet turen østover lørdag morgen. Underveis tok han nistepauser med bananer, wienerbrød og vann, og på kvelden slo han opp teltet sitt og sov der. Hver dag tilbragte Svaland om lag 12 timer på sykkelen.

– Det ble lange dager, men det gikk veldig greit. Jeg sørget for å ta de pausene jeg trengte før jeg syklet videre, og underveis møtte jeg mange trivelige folk. Været var også noenlunde bra hele veien, forklarer han.

Den 54 år gamle konfirmasjonssykkelen hadde ikke gir, men Svaland forteller entusiastisk at turen gikk over all forventning, helt til han kom langs en vei med mye grus i Porsgrunn, og punkterte. Dette var søndag ettermiddag.

– Alt var jo stengt, så jeg fikk ikke reparert sykkelen der. Det endte med at jeg dro sykkelen etter meg til Larvik, forteller han med en latter.

Oppgradering

Bare det tok syv-åtte timer. I Larvik besøkte han et sykkelverksted mandag morgen, og fant ut at den type slange som var nødvendig for å fikse dekket ikke var tilgjengelig. Da var alternativet å fortsette å dra på sykkelen, eller kjøpe ny.

– Det endte med at jeg lot den gamle sykkelen stå utenfor verkstedet, og at jeg rett og slett kjøpte en ny DBS, med gir og greier, sier han.

Stort øyeblikk

Derfra syklet han langs kysten fra Larvik og inn til Oslo. I Drammen troppet sønnen og datteren opp for å være med på den siste strekningen.

– Målet mitt var å avslutte turen ved statuen av Kong Olav i Holmenkollen. Det var et stort øyeblikk å ankomme dit tirsdag kveld og vite at målet var nådd, sier han.

Han ble kjørt hjem igjen av familie, og hentet konfirmasjonssykkelen på veien. Da hadde den allerede rukket å bli stjålet.

– Jeg fikk en telefon fra noen som hadde funnet den. Jeg lot den jo bare stå utenfor verkstedet, så var det tydeligvis noen som ville bruke den gamle sykkelen, selv om den er punktert og rusten. Heldigvis klistret jeg på en lapp med kontaktinformasjon, så jeg fikk den med meg hjem, forteller Svaland.

Om den blir reparert igjen gjenstår å se.

– Jeg har jo klart å ta vare på den i 54 år, så vi får prøve å fikse den med tiden. Jeg er i alle fall glad for at jeg fikk den med meg hjem til Svaland, avslutter han.