Det er tydeligvis mange på Birkeland som har et forhold til NM på ski, som ble avviklet på Birkeland i 1963.
Dersom Juan Antonio Samaranch, som uttalte de bevingede ord i på Lillehammer i 1994 hadde vært på Birkeland i de dage, hadde han helt sikkert uttalt: «Best NM at ski ever». I følge de som var tilstede i kulturarenaen på Valstrand, og som opplevde februardagene i 1963, var det ingen tvil. Vi som ikke var tilstede på NM, men var så fornuftige at vi møte opp for å se filmen, tviler heller ikke.
Ifølge primus motor for arrangementet på Valstrand, skientusiast og skihistoriker Arvid Falander var det ingen ting å sette fingeren på. Arvid Falander og Wenche Flaa Eieland ønsket velkommen i døra med tidsriktige klær og rød og gul rosett, som var tatt vare på siden 1963. Løypesjefen hadde rød rosett, og Wenche – som var ansvarlig for innkvarteringen hadde gul.
Publikumsrekord
– Været var fint, det var nok snø, føret var fint og det var sabla mye folk. Det var cirka 20.000 mennesker med konge og kronprins i spissen så på femmila på søndagen og det var, etter sigende sammenhengende kø fra Kristiansand til Birkeland. Det var brøyta opp 14 parkeringsplasser, og på Valtjønn var det 50 centimeter is og 1.000 biler. Så vidt meg bekjent har denne publikumsrekorden holdt seg helt fram til i dag, forteller Falander.
Kameraklubben på Birkeland hovedsakelig bestående av Agerbo, Håkedal, Kortner og Larsen foreviget arrangementet.
– Etter så mange år var filmen noe sliten, men vi har fått den renset og lest inn kommentarer. Dessuten fant vi notene som guttemusikken brukte. Da var det enkelt å få Birkeland musikkkorps til å spille det på nytt, og bruke det som bakgrunnsmusikk, sier Falander.
På filmen ser man gamle nasjonale- og internasjonale helter som Grønningen, brødrene Eggen, Stensheim og Brenden, for å nevne noen. Det manglet heller ikke på lokale helter som også kunne hevde seg. Både Reidar Andreassen og Ådne K. Mykland var frempå opptil flere ganger.
Komiteen hadde også fått tak i deltakere fra 1963. Torleif Drangsholdt, fra Oddersjå, Kjetil Tveit, Mykland IL og Reidar Andreassen var på plass.
Etter filmen ble det servert NM-kake. Dessverre var det bare de som forsynte seg først som fikk se hvordan kakene var pynta. Og rundt kaffebordene gikk praten livlig. «Kan du huske», «så du den og det», og det var ikke helt enkelt å samle folk igjen til felles mimring.
Mimrestund.
Liv Mollestad, Per Gunnar Knutson, Nils Kristen Håbesland, Ivar Erlandsen og Kolbjørn Uldal sto for underholdningen etter pause.
– Det var nok ikke vanlig at Åsmund Knutson serverte alkohol, men han var nødt til det disse dagene for det var heljelli kaldt. Divisjonsmusikken spiller ikke ute når temperaturen går under 0 grader. Vi spilte i minus 13, og for å få ventilene til å gå, ble det smørt med både rødsprit og bremesvæske, forteller Knutson.
Kolbjørn Uldal husker at det var mange, særlig av barna som ble skuffet da kongen kom.
– Det var jo mange som hadde venta kongekrone og glitter og stas. Men så kom det en i vanlige klær, og vi hadde jo problemer med å se hvem som var konge, forteller Uldal.
Og Wenche Flaa Eieland nikker samtykkende, for hun ble visst skuffet.
– For oss som var elever på det som da var ungdomsskolen, var det stor stas å få synge for kongen. Vi sto bak foldedøra inn til spisesalen, og når kongen og hans følge hadde satt seg, gikk foldedøra til side og der sto hundre ungdommer og sang «Brede seil over Nordsjø går». Vi ble belønnet med stående applaus, minnes Nils Kristen Hobbesland.
Ivar Erlandsen avslørte at det var han og Trygve Tobiassen som hadde taua kongetribunen på ville veier, men den ble visst funnet og var på riktig plass når kongen ankom.
– Jeg husker at jeg tålte ikke lukten og smaken av pølser på lang tid etterpå, fortalte Liv Mollestad. Hun var engasjert på kjøkkenet, og viste fram menyen fra 1963.
– Svinesteik med surkål kosta sju kroner, reinsdyrsteik kosta fem kroner og for pølse og grønne erter måtte man betale 4 kroner. Riskrem til dessert var inkludert i prisen, forteller Liv Mollestad som var delaktig i matlaging og servering i fabrikken til Ånesland som ble omgjort til kafe i anledning norgesmesterskapet.
Takk for innsatsen
– Siden 1963 har det vært avholdt seks norgesmesterskap i bygda, og det sjuende er på vei. Nå skal vi nemlig arrangerer terrengmaraton i terrengsykling, fortalte Leder i idrettslaget, Oddvar Glidje.
– Når man så hvor greit det gikk i 1963, så ga det kanskje inspirasjon og selvtillit til å ta på seg andre store oppgaver, sa Glidje som også benyttet anledningen til å takke særlig Arvid Falander, Wenche Flaa Eieland og Stig Rislå for fint iniativ og flott arrangement.
– Og i dag skal også Rune Risdal få blomst og takk. Han sitter gjerne litt bortgjemt med lys og bilde, men er alltid med på både planlegging og gjennomføring av de fleste arrangementer på kulturarenaen, avsluttet Glidje.