Nærmere pallen

SKISKYTING: Lars Helge Birkeland under 20 kilometer skiskyting menn i verdenscupen i skiskyting i Østersund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland gikk en gnistrende sisteetappe og sikret norsk utklassingsseier i verdenscupstafetten i skiskyting i østerrikske Hochfilzen.

– Det var spennende da jeg skjønte at jeg ville få et godt utgangspunkt. Det er klart at da ble presset større, men det var veldig gøy å gå, sier mollestadgutten til Birkenesavisa søndag kveld.

Etter å ha tatt 13. plassen på sprinten og 10. plassen på jaktstarten, ble birkenesløperen tildelt ankeretappen på søndagens herrestafett i den andre runden i verdenscupen.

Det skulle bli en ren paradeetappe, da nordmennene slo fullstendig knockout på resten av verdenseliten på standplass, under tidvis svært vanskelige skyteforhold.

Den norske kvartetten klarte seg uten strafferunder og brukte kun ni ekstraskudd totalt. Tyskland på andreplass brukte 17. Alle de andre lagene pådro seg strafferunder.

Ole Einar Bjørndalen gikk en sterk åpningsetappe og sendte Henrik L’Abée-Lund ut på andreplass. Oslo-gutten leverte til ståkarakter og vel så det, og gikk Norge opp i solid ledelse. Erlend Øvereng Bjøntegaard økte ledelsen og ga Lars Helge Birkeland over ett minutts forsprang på Tyskland og Simon Schempp.

Birkelandsgutten gikk en nær perfekt sisteetappe og gikk Norge inn til seier, nesten to minutter foran Tyskland.

Liker press

Han er naturlig nok godt fornøyd med gjennomføringen, spesielt på standplass.

– Det var veldig betryggende da jeg fikk ned fem raske på ligg, og da jeg hørte at tyskeren hadde bomma, kunne jeg senke skuldrene litt.

– Hva tenkte du da du ble tildelt sisteetappen?

– Det er klart at den er litt spesiell, det er jo da det skal avgjøres. Men jeg liker å gå sisteetappen, jeg liker dueller på skytinga. Det spiller ikke så stor rolle hvilken etappe det er, men det er alltid kult å gå en sånn sisterunde som i dag, det får du ikke på de andre etappene.

– Det ble en ren paraderunde?

– Ja, det ble det, men det er artig å kose seg i to og en halv kilometer. Det er ikke så ofte en får sjans til det.

Er blitt sterkere i sporet

Lars Helge Birkeland var tredje beste nordmann på sprinten fredag, og slo både Tarjei Bøe og Ole Einar Bjørndalen i sporet. På lørdagens jaktstart avanserte han tre plasser på resultatlista til tross for to bom på første skyting og én på siste.

– Det har vært en bra helg, det er stabilt. Man vil jo alltid mer, men totalt sett er jeg fornøyd.

– Du er nærmere pallen nå enn i fjor?

– Jeg føler jeg er hakket sterkere enn i fjor, så hvis man bare er tålmodig, så kan alt skje, sier landslagsskiskytteren.

Mandag reiste det norske laget videre til Frankrike og Annecy Le-Grand Bernand. Der skal det gås sprint torsdag (kvinner) og fredag (menn), jaktstart lørdag og fellesstart søndag.