Lover råskap i VM

Skiskyting: Lars Helge Birkeland i Rupholding. Arkivfoto

Siste World Cup-runde før VM ble en solid opptur for skiskytter Lars Helge Birkeland. I VM om to uker skal han være enda råere.

– Jeg føler meg ikke rå nå, men gi meg et par uker, så skal jeg være rå, gliser Lars Helge Birkeland.

Birkelandsgutten har ikke hatt for vane å gjøre det godt i høyden. I de italienske alpene viste han imidlertid at han kan prestere også når løypene ligger på 1600 meters høyde. 28-åringen åpnet verdenscuprunden i Anterselva med en overraskende 13. plass på fredagens normalprogram, etter å ha plukket ned 19 av 20 blinker.

Han fortsatte med en god førsteetappe da Norge tok 2. plass på stafetten lørdag, og avsluttet med en sterk 11. plass på fellesstarten søndag, etter å ha blitt slått på målstreken av Ole Einar Bjørndalen. To ekstraskudd på stafetten og én fattig bom på 20 skudd på fellesstarten forteller at skyteeksperten har funnet tilbake til godformen også på standplass.

– Er du i ferd med å bli høydeekspert, Lars Helge?

– Det virker nesten sånn, hehe. Helga har gått over all forventning, så jeg er veldig fornøyd.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Skytinga har vært veldig bra, men jeg er fornøyd med innsatsen i sporet også. Jeg pleier jo ikke å gå så bra i høyden, men det har gått bedre enn forventa der også. Jeg stivna ikke fullstendig sånn som jeg har gjort før, det tyder på at formen er ganske god, så det ser bra ut med tanke på VM, sier landslagsløperen på telefon fra Italia søndag ettermiddag.

Samme kveld reiste han til Hochfilzen for å trene i VM-løypene. Neste uke samles det norske landslaget til precamp i Seefeld, et par timers kjøretur unna VM-byen. Uka etter braker det løs i Hochfilzen. Første øvelse, mixstafett, går torsdag 9. februar. Herrestafetten går på VMs nest siste dag, lørdag 18. februar. En plass på det norske laget der er fortsatt birkenesløperens store mål.

– Jeg har fortsatt det som prioritet én, men håper selvfølgelig å få til noen gode individuelle løp hvis jeg får gå, sier en offensiv Lars Helge Birkeland, som går langt i å love enda høyere fart i sporet i VM-løypene enn han holdt i helga:

– Det gir trygghet og en god følelse å se at jeg er på rett vei. Jeg merker også at formen er tilbake etter sykdommen jeg hadde etter nyttår, så en liten treningsperiode nå, så kan det bli veldig bra.