Holder koken på FM

RADIO: Frode Furuberg og Journn Hellerslien i studio hos Radio L.

Pizza og kaffe er lønna til lokale radioverter.

– Nå er det bare noen minutter til sending, sier Jorunn Hellerslien.

Hun titter ofte på klokka, mens hun slår av en prat med de to telefonvaktene og ektemannen Frode Furuberg. Vi befinner oss i lokalene til Radio L, nærradioen i Lillesand, og her hersker det litt spent stemning. Men de som er på vakt, vet nøyaktig hva de skal gjøre.

Det var i 1989 Radio L så dagens lys. En entusiastisk gruppe starta opp med sendinger fra nærradioen i Lillesand, og det viste seg å bli en suksess. Nå sendes det på 107,4, 106,3 og 104,2 megahertz, som dekker Lillesand, Brekkestø, Høvåg, store deler av Birkenes og kanskje andre nærliggende steder.

Programutvalget har blitt utvida med årene, onsdag er det kveldsåpent, torsdag bingo, og fredagsprogram fra klokka 22.00 med rebuser, ønskeplater, hilsener og av og til inviteres en gjest til studioet.

Kveldens tema er juletradisjoner, og det er mye å prate om fra Birkenes.

Variert program

Hvordan begynte det, spør vi Jorunn Hellerslien fra Have i Birkenes.

– Jeg ble spurt av ei dame som jobba her om jeg hadde lyst til å prøve. I første omgang satt jeg bare på sida og fulgte med, men etter hvert fikk jeg flere oppgaver. Så kom mannen min med, og nå er det oss to som har program sammen, sier hun.

– Hvor ofte lager dere program?

– Det kan variere fra to til tre ganger måneder. Neste sending blir 19. januar 2018, sier hun.

Frivillig arbeid

De har redaksjonsmøter og setter opp programmer tre måneder om ganga.

– Temaene varierer, og det velger vi som er programledere. Det gjelder å være godt forberedt og å ha god struktur på kveldens program, sier Hellerslien.

– Tjener dere noe på dette?

– Ingenting, vi får pizza og kaffe på redaksjonsmøtene, sier hun, og ler.

Bingoblokk og blomsterkort

Ektemannen gjør seg klar med hodetelefon, han styrer teknikken. Rebuser, ønskeplater og hilsener går på lufta, og det er mye julemusikk som ønskes. Mange ringer inn på rebusene, og Hellerslien småprater med hver innringer. Man kan vinne krus, bingoblokk, blomstergavekort, handlenett og mange andre ting.

Fortsatt på FM

Innimellom blir det litt reklame, som redaktør Solveig Heldal har snakka inn. Drifta blir hovedsakelig finansiert med bingomidler, reklame og litt tilskudd.

– I tillegg kommer grasrotandelen og frivillig lytterlisens. Vi sender fortsatt på FM-båndet og vi har fått flere lyttere av den grunn, ellers har vi jo nettradio, som folk kan gå på internett å høre på, sier Hellerslien.