Første borkis i finale

Andreas Posti-Lindland spås en lysende karriere på fotballbanen.

Nylig ble han første birkenesing til å spille i en NM-finale, for Starts gutter 16. Men birkelandsgutten har høyere mål enn dét.

– Jeg vil jo prøve å se hvor god jeg kan bli. Kanskje blir det Tippeligaen, kanskje utlandet, sier Andreas Posti Lindland.

Vi møter 15-åringen i Birkenesparken hvor han ofte driver egentrening. Han er kledd i Start-tøy fra topp til tå. Da er det naturlig å åpne med spørsmålet om hvordan det var å spille NM-finale i den gule drakta.

– Det ble jo tap, da, to-null for Rosenborg, svarer han skuffet.

– Men det må vel ha vært stort også, å få spille cupfinale i Telenor Arena?

– Ja, klart det var stort, jeg tror ikke det var så mange femtenåringer på det Rosenborg-laget, for å si det sånn, sier Andreas.

Med tribunen fylt opp med forbundsledere og landslagssjefer for aldersbestemte lag var det litt stress også. Men bare før kampen.

– Da jeg kom utpå var det fullt fokus, understreker han.

– Første borkis i en NM-finale?

– Ja, det var selvsagt stort, men vi ble jo historiske i Start også, for Start har heller aldri vært i en cupfinale, påpeker 15-åringen.

Hard konkurranse

Oppvokst rett ved Fritun-krysset på Birkeland, trådte Andreas sine barnefotballsko i Birkenesparken, med Birkenes IL på ryggen.

– Jeg begynte vel med fotball i første klasse. Etter hvert begynte jeg å merke at jeg var god, så da var det gøy å fortsette, forteller han.

Han hadde tenkt å bli i Birkenes denne sesongen også, men så begynte han å hospitere med Start i fjor høst, og da han fikk plass i den 18 mann sterke elitegruppa for 16-åringer, i konkurranse med spillere fra hele Sørlandet, kunne han rett og slett ikke si nei.

– Det var gøy, det. Jeg visste jo ikke at treningene var uttak til den gruppa. Jeg syntes bare det var kult å trene med Start, jeg, forteller 15-åringen.

Denne sesongen har han spilt fast på et Start-lag som tok 2. plassen i den nasjonale serien der kun lag fra tippeligaklubber er med. Han merker aldersforskjellen til de andre spillerne, på godt og vondt.

– 16-åringene er litt større, litt sterkere og litt raskere. Det merker jeg når jeg er på kretslaget, at det er lettere fysisk, for der er det bare femtenåringer, forklarer Andreas.

Satser alt på fotballen

Med egentrening i tillegg til fire ukentlige fellestreninger med Start, er det ikke rom for mye annet enn fotball på 15-åringens fritidstimeplan.

– Det blir mye fotball, men jeg har kjæreste, da, så jeg må jo ha litt tid til henne også, smiler Andreas.

– Hva er det som er så spesielt med fotball?

– Du kan trene på så mange ting, det er ikke det samme om og om igjen. Og når du trener hardt, og lykkes, så er det ekstra gøy, forklarer han.

Noen ganger går fotballen foran skolen også. Da er det godt å ha forståelsesfulle lærere.

– De er flinke til å legge til rette siden jeg trener så mye. Hvis jeg ikke har fått øvd på en prøve på grunn av fotballen, hender det jeg får en ekstra dag på meg, forteller Andreas, som går i 10. klasse på Valstrand skole. Neste år blir det skole kombinert med fotball, enten på fotballinja på KKG eller nystartede Akademiet på Sør Arena. Målet er å bli en så god fotballspiller som mulig, gjerne i utlandet. Han hadde ikke sagt nei hvis favorittklubben Manchester United hadde banket på døra. Men han blir ikke proff for enhver pris:

– Jeg hadde ikke takka ja til Liverpool. Da blir jeg heller i Start, slår han fast.

Er en treners drøm

Jørgen Ferstad, trener for Start gutter 16, har bare godord å si om Andreas Posti-Lindland.

– Andreas er en dedikert og lojal gutt som jobber hardt hver eneste dag for å bli bedre, en treners drøm i så måte. Han trengte litt tid til å tilpasse seg en tøffere trenings- og kamphverdag etter overgangen fra Birkenes, men har vært tålmodig, jobbet hardt og tatt store steg nå i høst. Andreas vil fortsette i vår gutter 16-stall neste år. Neste steg i Start er eventuelt Start 2 i 2018, forteller Start-treneren.

Sportslig rådgiver i fotballgruppa i Birkenes IL, Trond Endresen, har også stor tro på 15-åringen.

– Vi må huske at han bare er 15, og når han da er i førsteelleveren til Starts gutter 16 i viktige kamper, så er det ikke tvil om at han er blant de bedre 15-åringene i regionen vår, sier Endresen.

Han hadde ingen betenkeligheter med å sende stortalentet til Start.

– Det er kjempegøy at han fikk den muligheten. Når du kommer opp i den alderen og får tilbud om å bli med i elitegruppa, så er det klart du må si ja. Start satser voldsomt på de unge spillerne nå, så han er kommet på rett plass. Nå må han bare trene og prioritere riktig, så er det klart han kan nå langt. Drømmen er å se en av våre gutter på A-laget til Start, og det er nå framover det gjelder, sier den sportslige rådgiveren.

Han er fornøyd med samarbeidet med Sørlandets fotballflaggskip.

– Vi har en veldig god dialog med Start nå. De er flinke til å ta kontakt med oss før de gir tilbud til en av våre spillere, og vi samarbeider godt om å få et best mulig opplegg for hver enkelt spiller som er aktuell for Start, sier Endresen.