Borkis med beste bakst

BEST: Karamellkake. Foto: Tine Rafoss Ivarsen

Av over 200 oppskrifter er karamellkaka kåret til årets beste bakst.

– Jeg ble utrolig overrasket når jeg fikk vite at jeg har vunnet Norges beste bakst 2017! Oppskriften jeg meldte på er en personlig favoritt – og det er skikkelig gøy at kaken faller i smak hos andre, sier Tine Rafoss Ivarsen i en pressemelding.

Norges beste bakst-konkurransen arrangeres av Bremykt og Jernia, og fikk i år over 200 bakeoppskrifter fra engasjerte hobbybakere over hele landet. Deriblant fra Ivarsen fra Birkeland.

Marengs

Tine Rafoss Ivarsen

– Det er veldig koselig at en oppskrift som betyr så mye for meg kan nå ut til flere. Så jeg må bare rette en stor takk til mamma som bakte denne kaken til meg da jeg vokste opp, sier hun.

Kaka, som er basert på marengs, har fått navnet Mammas karamellkake, og består av marengs, karamellfyll og topping av mørk sjokolade og Daim. Nettopp dette trekker Ivarsen fram som en vinnerkombinasjon.

– Kaka er sammensatt av en god kombinasjon med smaker. Den søte kaffekaramellen gjør seg godt mot den sprø marengsen. I tillegg så er Daim-sjokoladen på toppen prikken over i-en i kaka, og er en god kontrast til de andre teksturene, sier Ivarsen.

Grafisk designer

Det er åpenbart at kakebakeren tar med seg inspirasjon fra sitt yrke som grafisk designer inn i baksten. Noe hun heller ikke legger skjul på. Etter å ha gått Medier og kommunikasjon på Møglestu videregående skole, arbeidet hun to år på kjøkkenet på Folkehøgskolen Sørlandet.

– Det tok ikke lang tid før jeg oppdaga at kreativiteten min i høyeste grad også kunne benyttes i matlaging, skriver hun på egen nettside.

Nå har hun forlatt landsdelen, og holder til i hovedstaden. Veien dit har inkludert en bachelorgrad i mediedesign ved Høgskolen i Gjøvik, og en mastergrad ved Universitetet i Lincoln i Storbritannia.

Mindre er mer

I forbindelse med konkurransen beskriver hun bakestilen sin som rustikk, og forteller at hun liker å pynte kakene med naturlige ting, med naturlige farger.

– Jeg foretrekker å bruke frukt, bær, sjokolade og diverse sauser fremfor å pynte med for eksempel fondant som er i unaturlige farger. Derfor kan uttrykket på baksten min bli litt røft, men samtidig så er det naturlig og estetisk pent å se på, sier hun, og legger til:

– Jeg liker å bake bakst som jeg kan bruke masse tid på å pynte. Ordtaket «Less is more» appellerer overhodet ikke til min bakestil. Jeg elsker å overøse kakene med masse deilig frukt og bær med flotte farger.