Avskrevet hest imponerer

AVLIVES: Wayne Brogård skulle egentlig avlives, men fikk en sjanse til. Her med trener Kari Anne Knutsen.

To travhester som trenes på Sørlandet kjemper om å vinne flest løp i år.

– Det er veldig bra at vi har to trenere fra Sørlandet som bemerker seg på en slik måte. Vi har begge drevet med hest hele livet, selv om han har trenet travhester enda lengre enn meg, sier Kari Anne Knutsen til Birkenesavisa.

Hun og hesten Wayne Brogård møter pressa på Sørlandets travpark sammen med Øystein Tjomsland fra Søgne og hesten El Viktor. De to hestene kjemper en intens kamp om å bli landets mestvinnende travhest i 2017. El Viktor har foreløpig 15 seire mens Wayne Brogård har 14.

– Det er et par løp igjen for El Viktors del, men han bærer preg av en lang sesong. Det er en fjær i hatten å ha en hest som er blant de mestvinnende, for konkurransen er hard, sier Tjomsland, og legger til:

– Wayne Brogård er en kanonhest som sikkert skal delta på flere løp en El Viktor. Han blir derfor vanskelig å holde unna, men vi skal gjøre vårt beste.

Ville løpe mer

Forrige løp, på Klosterskogen, gikk det ikke akkurat bra for Wayne Brogård. Tidlig i løpet galopperte han, og fikk dermed ikke fullføre. Ikke helt overraskende for Knutsen, for Klosterskogen er ikke vallakens favorittbane.

– Etter løpet var han irritert fordi han ikke fikk fullføre, og i bilen på veien hjem ga han høylytt utrykk for at han ville løpe mer. Det er tydelig at han har mer å gi, selv på tampen av året, sier Knutsen.

Etter løpet behandlet hun et av knærne hans, og dermed er han utestengt fra løp i to uker. Neste løp for Wayne Brogård blir på hjemmebane 17. desember.

De to sørlandshestene konkurrerer ikke mot hverandre. Mens El Viktor er en fem år gammel kaldblodshingst, er Wayne Brogård en seks år gammel varmblodsvallak.

– De neste løpene blir tøffe for Wayne Brogård, for konkurransen er hard blant varmblodstraverne. Det blir to tette løp, og kanskje må vi til Bergen 31. desember for å slå Tjomsland med antall seire, sier Knutsen.

GOD FYSIKK: Kari Anne Knutsen trekker fram Wayne Brogårds fysikk som en av grunnene til at han gjør det bra. Legg merke til mankehøyden.

Vinner fra dødens

Travtreneren fra Åbål er ganske sikker på at hesten vinner på hjemmebane den 17. desember. Tjomsland på sin side spøker med at han kanskje må reise til Harstad for å sikre at El Viktor stikker av med seieren sammenlagt. Knivinga mellom de to travtrenerne er ganske humørfylt.

– Wayne Brogård er et eventyr, og han blir en elitehest om han ikke blir skada. Ingen hester jeg har trent har lignende lungekapasitet. Han er helt rå, og kort tid etter løpene er han nede på hvilepuls igjen, sier Knutsen.

Elleve ganger i år har vallaken vunnet fra dødens posisjon, altså at han har ligget på yttersida av lederhesten i svingen. En prestasjon i seg selv, som sier mye om hestens evne til å mobilisere mot slutten av løpet, ifølge Knutsen.

Ikke siden 2009 har noen travhest i Norge vunnet 15 løp på én sesong.

TRAVHEST: De to rutinerte trenerne, Kari Anne Knutsen og Øystein Tjomsland, har drevet med hest i en årrekke.

Skulle avlives

På denne tida i fjor var det imidlertid ingen som hadde tro på at Wayne Brogård skulle kjempe om å bli årets mestvinnende hest i 2017. Han hadde egentlig fått dødsdommen, og time hos veterinæren var bestilt.

– Han skulle egentlig avlives i oktober, men jeg ba eierne gi meg en sjanse med ham. Jeg fikk tre måneder, og i januar stilte han i første løp, sier Knutsen.

Det var da travtreneren sendte hesten til tannlegen at problemet ble oppdaget.

– Det ble konstatert flere store hull i tennene, og mange nakne nervestrenger. Det var overhodet ikke rart at han ikke likte å løpe, sier hun.

PS: El Viktor med kusk Ida Beathe Olsen vant tredje løp på Sørlandets travpark søndag, og dermed har hesten 16 seiere så langt i år.