Kan bli årets unge bonde

KÅRING: Leif Johann Rugsland kan bli årets unge bonde.

Leif Johann Rugsland produserer grønnsaker på Åbål, og kan bli årets unge bonde.

– De nominerte til Årets unge bonde representerer akkurat den type bønder vi trenger for å møte framtidas utfordringer innen landbruk og matproduksjon, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge i en pressemelding.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringa er å øke rekrutteringa til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

– Det er en ære å være med videre i Årets unge bonde. Jeg mener det er viktig å sette fokus på alle de dyktige bøndene vi har her i Norge, samt motivere neste generasjons bønder, sier Leif Johann Rugsland til Fædrelandsvennen.

Utfordrende yrke

De 15 semifinalistene i konkurransen er nå klare, og fram til 19. oktober kan publikum stemme fram sin kandidat. De fem bøndene som får flest stemmer går videre til en superfinale 10. november hvor en fagjury velger ut vinneren.

Birkenes-bonden Rugsland er bosatt på Åbål og produserer gulrøtter, rødbeter, poteter, korn og grovfôr. Blant andre leverer han mat til Smaken av Grimstad, Sørlandschips og Coop.

– Jeg håper en slik pris kan være med på å sikre at flere yngre velger dette fantastiske, utfordrende og varierende yrket og livsstilen som det å være bonde er, sier bonden til avisa.

Framtidsretta produksjon

I kriteriene for kåringen heter det at bonden må være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. I år ser juryen spesielt etter bønder som driver gården på en innovativ og fremtidsrettet måte.

I juryens omtale heter det blant annet at Leif Johann Rugsland har tatt i bruk effektive maskiner som er tilpasset norsk landbruk og sikrer en fremtidsrettet produksjon av lokal mat.

Nytt kjølelager

34-åringen har planer om å investere i nytt kjølelager for å kunne lagre poteter og grønnsaker lengre, og har også tanker om å etablere en gårdsbutikk for å kunne selge en større del av produksjonen direkte til forbruker.

Rugsland er leder av Grimstad kontraktdyrkelag og leder hermetikk-utvalget i Gartnerhallen. Her bestemmes det hva produsentene skal få betalt for det de dyrker, og Rugsland arbeider for å få til et tettere samarbeid mellom bønder i Norge.

Dersom du vil stemme på din kandidat kan det gjøres på Facebook-sidene til Landbruket NXT.