Musikal om danseforbud

DANS: Didrik Holseter leder an i en av låtene i musikalen.

Hele skolen er involvert i årets musikal som tar publikum tilbake til 60-tallet.

– Handlingen er lagt til denne folkehøyskolen på 60-tallet, men det er lagt inn noen tvister som er gjort litt større enn de var, sier Simon Engeset.

Han er en av seks elever på Folkehøgskolen Sørlandet som har vært med å skrive årets musikal. I en årrekke har folkehøyskolen invitert bygda til gratisforestilling, og i år intet unntak.

– Vi har hentet inspirasjon fra ulike musikaler, og har blant annet hentet inn noen karakterer som folk vil kjenne igjen, sier Engeset.

Kun to måneder har skrivegruppa hatt på seg, og sammen med resten av skolen har de over to uker øvet inn hele musikalen.

– Det blir veldig mye på en gang, og jeg har ikke så mye erfaring fra musikal akkurat å bygge på, men det er utrolig gøy, sier han.

På tvers av linjer

Engeset går på musikklinja på skolen, og er med det blant elevene som har sitt fagfelt nærmest musikalsjangeren. På det som er skolens systue møter Birkenesavisa en elev som går på multisport-linja.

– Jeg er glad i sport, men jeg liker også å være kreativ, så jeg synes dette er artig å holde på med, sier Eirin Aarnes.

Hun har den siste uka blant annet sydd ni skjørt som skal på scenen sammen med elevene fredag og lørdag.

– Vi har kontroll, selv om det er litt som gjenstår. Det er nok en viss fare for at det blir noen lange dager ut i uka, sier hun, når avisa snakker med henne mandag.

Alle er med

Samtlige av skolens elever bidrar altså, og de kan velge blant mye forskjellig. For at publikum skal få en fantastisk musikalopplevelse er elevene fordelt utover dramagruppe, band, kor, kostyme, scene, kulisse, dans, flerkameraproduksjon, lys og lyd, digital kulisse, og ikke minst en motivasjonsgruppe som skal sørge for at alle har det bra.

– Arbeidet med musikalen er stressende, hektisk og egentlig et lite stunt. Vi har lite tid på oss, men det går alltid bra til slutt, selv om vi ikke alltid har troa underveis, sier Johanne Beisland.

Musikallederen forteller at det er blitt en god tradisjon på Folkehøgskolen Sørlandet å invitere til musikalforestilling, og at de har gjort så i minst ti år. Årets musikal er som sagt lagt til 60-tallet, og litt av handlingen spinner seg rundt et vedtatt danseforbud.

– Jeg kan røpe såpass at musikalen har en vaktmester som er ihuga på forbudslinja, mens rektor er litt mer på gli. Folk får nesten komme å se hvordan det ender opp til slutt, sier Beisland.

Tre forestillinger

Fredag på dagen er voksenopplæringa og Valstrand skole invitert til forestilling, mens bygda ønskes velkommen på kvelden. Lørdag er det slekt og venner til elevene på skolen som fylles gymsalen.

– Det er hyggelig om så mange som mulig kommer, og kanskje er det noen lokale som gikk på folkehøyskolen på 60-tallet og kjenner seg igjen i det som skjer på scenen, sier hun.

Både loft og kjellere på skolen er endevendt for å finne rekvisitter som kan nyttes på scenen, og av Jostein Teistedal har skolen fått låne veteranbil til innspilling av en filmsnutt som vises.

– For skolen er denne musikalen med på å bygge fellesskap på tvers av de ulike linjene våre, og når vi er sammen om et så stort prosjekt gir det en god mestringsfølelse. Alle bidrar, og alle er viktige, sier Beisland.

 

musikal004nett

FORBUD: Det handler om forbudte dansetrinn, når musikalen tar oss 50 år tilbake i tid.

musikal005simonengesetnett

SKRIVER: Sammen med fem andre har Simon Engeset skrevet musikalen. Han er også å finne på scenen.

musikal002kristinaatlomarikollstadsupattrakhamtanitnett

KONSENTRASJON: Kristin Aatlo, Mari Kollstad og Supattra Khamtanit har kontroll på symaskinene.

musikal001edithehiogieeirinaarnesnett

SYR SELV: Edith Ehiogie og Eirin Aarnes syr kostymer til musikalen, og hevder å ha ting under kontroll.