Kastet ut på loffen

PÅ TUR: Ronja Isabel Reinertsen Kile og gjengen fra Folkehøgskolen Nord-Norge på tur i Lofoten.

Skal leve på ti kroner dagen ti dager til ende. Samtidig skal hun forflytte seg 250 kilometer i Lofoten.

– Vi fikk beskjed på mandag om at vi skal leve i ti dager for ti kroner dagen. Vi hadde tre timer på å pakke, før vi måtte komme oss på veien, sier Ronja Isabel Reinertsen Kile.

Hun tilbringer dette skoleåret på Folkehøgskolen Nord-Norge, hvor hun går på en backpacker-linje. Den lille tvisten, er at elevene ikke alltid vet hvor de skal ta med seg ryggsekken å dra hen. Så, «kor ska vi reis hen»?

– Nei, beskjeden er at vi skal reise til helt ut til Flakstad i Lofoten. Akkurat nå er vi i Svolvær. Ja, og så skal vi jo selvsagt tilbake igjen, sier Kile.

Og utgangspunktet var Evenskjer, nesten innerst i Lofoten. Ikke så langt fra Narvik.

– Vi er helt avhengige av skyss og lignende fra andre. Så langt har det gått ganske greit, for vi har fått både overnatting på hotell og busstransport, sier hun.

Skal jobbe frivillig

Dermed har gruppa på elleve heller ikke brukt en krone. Hvis det fortsetter slik blir pengene de har til rådighet brukt på en tur senere i skoleåret, hvor de skal jobbe frivillig over hele verden.

– Jeg fikk et lite sjokk mandag. Det tok fem timer før vi fikk haik fra skolen. Men så har det gått bedre, og det viser seg at folk er veldig hyggelige, sier Kile.

Ti kroner er fattigdomsgrensa i en rekke land. Hensikten med turen er å kjenne litt på følelse av hvordan det er å klare seg på så lite penger. Maten har de så langt fått gratis, eller fanget selv. Kile er eneste elev fra Sørlandet som er med på turen.

– Mange sier nei når vi spør, og du føler deg jo litt dum også å spørre om slikt. Heldigvis er det også mange snille mennesker, og for oss som går på Folkehøgskole er det kanskje lettere å spørre, sier hun.

Spiste tang og tare

Fisk har de ordnet på egenhånd, og også tang og tare fra havet har blitt fortært.

– Det var ikke så godt. Nei, det er ikke det beste jeg har smakt, sier hun.

– Men ble du mett?

– Nei, jeg ble egentlig ikke det. Så noen dager har vi gått ganske sultne, sier Kile.

Underveis løser de oppgaver, for det er nemlig fire andre grupper som har lagt ut på en lignende ferd. Opplevelsen av å leve på ti kroner dagen har gjort at Kile i framtida vil vurdere å plukke opp flere haikere.

– Det er vanskelig å leve under denne grensa, og jeg tror ikke man forstår hvor vanskelig før man har prøvd det. Denne turen gir oss en liten smakebit, og det er noe helt annet enn å høre noen fortelle om det, sier Kile.