Kan krympe kommunen

UENIGE: Frp-politiker Odd Gunnar Tveit (t.h.) er skeptisk til teknisk sjef Halvor Nes (t.v.) planer om å se på mindre grensejusteringer. I midten Høyres Gunnar Høygilt og Nils Olav Eikenes.

Politikerne er skeptiske til å la administrasjonen foreslå grensejusteringer.

– Dette er en sak som i utgangspunktet så grei ut, men som nå fremstår problematisk, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

I forbindelse med Vassgrenda og Hovlandsdalens ønsker om å forlate Birkenes kommune har administrasjonen forberedt en sak for politikerne. Der foreslår de å på eget initiativ peke på mindre områder som kan egne seg for grensejusteringer.

– Jeg må bare spørre, kan dette komme som lyn fra klar himmel for innbyggerne i områdende det gjelder? I så fall kan det bli svært betent, sier Linda Hye (Ap) når saken er oppe i formannskapet.

Teknisk sjef i kommunen, Halvor Nes, svarer at innbyggerne i områdene nok ikke er udelte i sin mening om forslaget.

– Vi ser at det er utfordringer i visse områder av kommunen, og en grensejustering kan løse noen av de utfordringene. Dette handler ikke bare om økonomi, men om hvor godt tilbud vi kan gi beboerne i disse områdene, sier Nes.

Han påpeker at det ikke er store bygder det er snakk om, men mindre justeringer i visse områder. Det beroliger likevel ikke Odd Gunnar Tveit (Frp).

– Er det ikke noe krav fra innbyggerne om at de vil over i en annen kommune, bør vi holde oss unna. Jeg vil ikke at bygder skal føle Birkenes vil kvitte seg med dem, sier Tveit.

Saken skal opp i kommunestyret neste uke, og vedtaket i formannskapet bærer preg av det. Politikerne ber administrasjonen være mer konkrete, før de gir tommel opp for forslaget. Fredag legger for øvrig Fylkesmannen fram sin mening om nytt kommunekart på Agder.

– Det som Fylkesmannen legger fram har også betydning for denne saken, og det er greit om vi kan se det i sammenheng på kommunestyremøte neste uke, sier Ole Morten Vegusdal (V).

 

Les hele saken i Birkenesavisa på papir!