Begeistret for treidéer

VINNERNE: Vinnerlaget fremst består av Viktor Frigstad, Lena Rugsland, Susanne Ås og Nabil Mustafa. Til venstre står banksjef Harald Flaa og ordfører Anders Christiansen (Ap) som begge tjenestegjorde som dommere.

Både gode og enda bedre ideer kom til overflaten når 100 elever satte seg ned for å tenke.

– Vi i dommerpanelet er enige om at denne ideen skal realiseres, og jeg skal sørge for at kommunen inviterer elevene til et møte i neste uke, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Torsdag gikk årets innovasjonsdag av stabelen på Valstrand, og hele ungdomstrinnet er samlet til idemyldring og nytenkning. Fokuset denne dagen er tre, og alternativ bruk av ressursene som står plantet i skogen. Vinnerlaget fremmet ideen om en applikasjon til mobiltelefon som skal lokke barn og unge ut i naturen.

– Vi tenkte litt i banene til Pokemon GO, men med et innhold som gjør det litt mer virkelig. Fungerer appen som den skal, vil ungdom bruke mer tid i skogen, sier Viktor Frigstad.

Grublet og strevde

Susanne Ås forteller at gruppa satt lenge og grubla og strevde rundt bordet før ideen åpenbarte seg.

– Det er jo veldig gøy at ideen blir så godt tatt imot. Selve tanken er at de som bruker appen skal få spørsmål på mobilen, og premieres på et eller annet vis, sier hun.

Blant gruppene som fikk hederlig omtale kom et forslag om å bruke kvae til noe fornuftig. Vi hopper noen timer tilbake, og blir med gruppa inn i garderoben på Valstrand.

– Vi synes kvae kan brukes til noe. Det brenner for eksempel godt når det først tar fyr. Det kan også være mykt og hardt, og kan kanskje brukes som mobildeksel, sier Magnus Stoveland.

Kvae som godlukt

På et lite bord foran han sitter ordfører Anders Christiansen (Ap) og Anne Vegusdal fra Lektor2. Deres jobb er å bedømme forslagene som kommer fram i en av fire semifinaler.

– Det lukter også ganske godt, og kan brukes til parfyme eller lignende, sier Gabriel Rugsland.

Gruppa som nå er i ilden i semifinalen er på fire elever består i tillegg av Marie Hauge og Sanna Helene Aamli Hatlevik.

– Jeg synes presentasjonen gikk greit, men jeg tror vi alle fikk et lite jernteppe. Det var litt skummelt å presentere ideen for ordføreren, sier Hauge til Birkenesavisa.

– Hvor kom ideen om å bruke kvae fra?

– Ingen bruker kvae til noe som helst, så produkter med kvae er noe helt nytt. Vi tenkte det kan være interessant å bruke det til noe fornuftig, sier Stoveland.

Skape noe nytt

Åtte lokale bedrifter har stilt sag bak arrangementet. Vemund Ruud holdt kontroll på alle lagene, og sørget for god stemning gjennom dagen.

– Dette er en festdag for oss i Ungt Entreprenørskap. Her er det mye energi og liv på en og same dag, sier Ruud til Birkenesavisa.

Ungt Entreprenørskap arbeider for tettere samarbeid mellom næringsliv og skole, og Ruud mener dager som dette er helt nødvendige for elevene.

– Målet vårt er at disse elevene skal skape sin nye arbeidsplass, eller bidra til å endre en eksisterende arbeidsplass. I dag er det nemlig ikke slik som før, at det står en arbeidsplass og venter på disse elevene når de er klare, sier Ruud.

Noe klar oppfatning av hvordan resultatet skal bli, her verken han eller dommerne.

– I dag finnes det ingen fasit, for oppgavene elevene har fått utdelt har ingen fasit. Vi gamle hogger skogen som vi alltid har gjort, men er det den beste måten vi kan utnytte ressursene på? Det er jo fantastisk å sette 100 elever i gang med å tenke på alternative bruk, avslutter han.