Anbefaler ikke bonus

PRIS: Glassfiberen har blitt kåret til årets eksportbedrift. Her er fabrikkdirektør Heine Østby sammen med næringsminister Monica Mæland under et besøk på Birkeland. ARKIVFOTO
BESØK: Næringsminister Monica Mæland (H) besøkte 3B Fibreglass og Heine Østby fredag.

BESØK: Næringsminister Monica Mæland (H) besøkte 3B Fibreglass og fabrikksjef Heine Østby fredag.

Næringsministeren tok selv initiativ til å prate om bedriftens bonusordning da hun besøkte 3B Fibreglass.

– Dette er jo arbeidsministerens bord, men vi anbefaler generelt ikke bonuser knyttet til nærvær. Da ser vi heller mot andre løsninger. Samtidig forstår jeg at høyt sykefravær er veldig utfordrende, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Fredag besøkte hun 3B Fibreglass på Birkeland. Senere i dag skal hun til Grandal Trevare i Lillesand, og MacGregor i Kristiansand. Hensikten er å høre med bedriftene om hva slags utfordringer de møter, og hva regjeringa kan hjelpe med. Under bedriftsbesøket tar Mæland selv initiativ til å snakke om glassfiberens nærværbonus.

– De ansatte har alltid hatt bonusordninger, og vi har et problem med høyt sykefravær. Det er ikke bærekraftig, og vi har gjort mye for å finne de bakenforliggende årsakene, sier fabrikksjef Heine Østby til næringsministeren.

Han understreker at bonusen er en pågående prosess, og at det ikke er etablert en konflikt rundt saken hos bedriften. Næringsministeren er enig i at sykefraværet på mellom åtte og ni prosent er høyt.

– Hva kan dette skyldes, spør næringsministeren.

– Det er sammensatt, og bonusen alene løser ikke problemene. Mye av arbeidet her er fysisk krevende, og vi holder fabrikken i gang 24 timer i døgnet, svarer Østby.

Han mener mer automasjon vil løse litt av problemet, og forsikrer Mæland om at jakten på de bakenforliggende årsakene utgjør bedriftens primære innsats.

 

Les mer om besøket i Birkenes Avisa på papir!